Otvoren stečaj u firmi, a da vlasnik nije obavešten 1Foto: Pixabay/Qimono

Rešenjem Privrednog suda u preduzeću Printing line u Beogradu septembra 2018. pokrenut je stečaj, a da vlasnik firme Mihajlo Jelisavac, kako tvrdi za naš list, za to nije ni znao.

Jelisavac je uložio žalbu zbog, kako kaže, bitne povrede odredaba parničnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

„Nikada nismo primili Rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka, niti poziv za ročište radi raspravljanja o postajanju razloga za otvaranje stečajnog postupka, niti je postojao pokušaj dostave, čime je prvostepeni sud učinio bitne povrede odredbi parničnog postupka“, ističe Jelisavac za Danas.

On kaže da je Sud u obrazloženju rešenja naveo da je ročište radi raspravljanja o postojanju stečajnog razloga za otvaranje stečaja održano 13. septembra i da dužnik nije pristupio na ročište a „uredno je pozvan“.

„Poziv nije stigao i samim tim nam je uskraćena mogućnost da iznesemo sve činjenice relevantne za odlučivanje o postojanju stečajnog razloga“, napominje naš sagovornik.

Jelisavac kaže da je u oktobru te godine Apelacioni sud vratio Privrednom predmet kako bi se otklonili nedostaci, a kako to nije učinjeno Sudu je naloženo da vrati dokumentaciju i pečate firme kao i da se u APR-u izvrši promena.

„Privredni sud nije postupio po rešenju Apelacionog i ja sam u nekoliko navrata kontaktirao stečajnog upravnika da mi vrati dokumentaciju i pečate, ali je isti odbio sa obrazloženjem da nije dobio nikakvo rešenje od Privrednog suda, te da nema osnov za to“, napominje Mihajlo Jelisavac.

On kaže da su on i njegova porodica skoro polovinu duga vratili dobavljačima za vreme trajanja blokade i sprovođenja stečaja kao jemci, založni poverioci, za šta sve ima urednu dokumentaciju i napominje kako zbog ove štete nanešene preduzeću od strane Privrednog suda snose posledice svi.

U međuvremenu, promenjen je stečajni upravnik, a novi je vlasniku firme savetovao da kao najveći poverioci otkupe svoju firmu i to tako što će prodaju oglasiti pred nekakav praznik, gde će se onda pojaviti oni i otkupiti svoju firmu, što bi ih koštalo nekih 5.000 evra.

„Mi smo se, međutim, ponovo žalili januara prošle godine Apelacionom sudu računajući da će pravda pobediti, ali ne lezi vraže ovog puta Sud donosi rešenje o odbačaju žalbe“, napominje Jelisavac. On kaže da je potom prijavio svoja potraživanja da bi u julu dobio izveštaj novog stečajnog upravnika gde se na listi priznatih potraživanja nalaze preduzeća i osobe koje nemaju osnovana potraživanja.

„U istom izveštaju navodi da do 1. jula 2019. nije stigao predlog za plan reorganizacije, a Privredni sud odbacio je naš zahtev o stupanju na mesto razlučnog poverioca jer je podneto posle roka od 120 dana, iako moram da skrenem pažnju da nismo dobili bilo kakvo obaveštenje o pokretanju stečajnog postupka kako bi mogli kao poverioci blagovremeno prijaviti svoja potraživanja te staviti se u ravan sa drugim poveriocima“, napominje Mihajlo Jelisavac.

U Privrednom sudu Danasu su još u oktobru rekli da je firma Hubergroup Srbija podnela zahtev za pokretanje stečaja u preduzeću Printing line zbog duga od 350,661 dinara i da je Sud 17. avgusta 2018. pokrenuo prethodni stečajni postupak radi utvrđivanja razloga i da je to rešenje poslato predlagaču, dužniku i APR-u.

„Na zakazano ročište 13. septembra pristupio je samo predlagač preko punomoćnika, dok dužnik nije pristupio. Na istom ročištu je otvoren postupak stečaja“, navode za naš list u Privrednom sudu u Beogradu. Oni potvrđuju da je Privredni apelacioni sud vratio spis prvostepenom sudu sa nalogom da se sprovedu izviđajne radnje na okolnost u kojoj je uručeno rešenje.

„Pošta Srbije je 30/31. oktobra obavestila Sud da poštonoša prilikom uručenja nikoga nije zatekao na adresi i pošiljku je pribio na vrata firme Printing line, s tim što tu činjenicu nije čitko napisao u izveštaju“, navode u Sudu.

U ponovnom postupku, kako ističu, otvoren je stečaj 22. januara prošle godine zbog blokade od 10,9 miliona dinara. U Privrednom sudu kažu da se na to rešenje dužnik žalio, ali da je Privredni apelacioni sud odbacio tu žalbu, kao i da je 10. maja prošle godine doneta odluka o bankrotstvu. Na listi potraživanja nema Mihajla Jelisavca, kako navode u ovom Sudu, jer nije prijavio potraživanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari