Otvoren Vinaverov trg 1FOTO: Glas Podrinja

Nastupom hora „Braća Baruh“ sinoć svečano je otvoren Vinaverov trg. Postavljanjem travnog tepiha i sadnjom novih stabala prethodno je završeno uređenje ovog novog trga u Šapcu. Ovde su postavljene i brojne klupe, javna rasveta i česma.

To je potpuno novi koncept uređenja, a tome je umnogome doprinela izmena režima saobraćaja. Za uređenje trga, gde su nekada bile saobraćajnice, iz gradskog budžeta izdvojeno je 30 miliona dinara.

Trg je projektovan na osnovu Vinaverovog dela „Gromobran svemira“, čime se Šabac dostojno odužuje najevropskijem srpskom intelektualcu svog doba, književniku, novinaru i prevodiocu. Stanislav Vinaver dugo je bio skrajnut iz društvenog i kulturnog života Srbije i Šapca, ali je formiranjem Fondacije sa njegovim imenom ova nepravda ispravljena.

– Sve ono o čemu je Vinaver pisao i stvarao, to smo mi danas, to je Šabac, grad dobrih prilika i boljeg života. Ovaj trg je sada novo mesto u gradu koje smo ostvarili zajedno, jer smo građani slobodnog duha, slobodnih misli. Ovo je naš način da se odužimo velikom književniku i eruditi koji je ime rodnog grada poneo u svet, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović. Milica Vinaver Ković, unuka Stanislava Vinavera, ističe da je promena u arhitekturi Šapca vidljiva, a da je Trg kruna čuvanja uspomene na delo njenog pretka.

– Šabac je Stanislavu posvetio više od spomenika i ovo je proizvod višedecenijskog napora koji ulaže u očuvanje sećanja na njega. Zbog toga sam veoma zahvalna građanima i čelnicima Šapca. Posebno me raduje i to da je vraćeno zelenilo u javni prostor, rekla je Milica Vinaver Ković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari