Otvorena fiskultura balon sala u Zminjaku 1Foto: sabac.rs

U mačvanskom selu Zminjaku svečano je otvorena balon sala, čija je gradnja finansirana novcem od poreza na imovinu, koji je prikupljen u Zminjaku i Skrađanima.

Izgradnja balon sale za OŠ „Jovan Cvijić“ bio je projekat koji su meštani izglasali u decembru prošle godine kada su odlučivali kako će biti potrošen novac od poreza na imovinu koji su uplatili.

Ova škola proslavila je i 177 godina postojanja, i otvaranjem balon sale to je na najbolji način obeleženo. Vrednost investicije iznosi 2,5 miliona dinara. Obraćajući se prisutnim meštanima ova dva sela gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je vlast u Šapcu drugačija po tome što je rešila da se odrekne dela vlasti, odnosno da moć odlučivanja o trošenju novca od poreza na imovinu prebaci u ruke građana.

– Jako je lepo što su se meštani Zminjaka i Skrađana dogovorili i rekli šta je njima najvažnije, ali oni su za to imali prostor, jer je Grad Šabac odlučio da sav novac koji se skupi od poreza na imovinu ostane u mesnim zajednicama. Ja sam ponosan na meštane ove mesne zajednice i mislim da je jako važno da i u budućnosti kada budu odlučili na referendumima građani kažu šta je njima najvažnije i da to budu kapitalni projekti. Sav novac novac za ovaj projekat i za svaki drugi ide isključivo od poreza na imovinu, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Direktor OŠ „Jovan Cvijić“ Vladimir Simović zahvalio se meštanima što su odlučili da novac investiraju u izgradnju balon sale zbog benefita koje će imati đaci ove škole. Predsednik MZ „Zminjak – Skrađani“ Dragan Stanković istakao je važnost uključivanja građana u odlučivanje o trošenju novca od poreza na imovinu i kazao da je ovaj projekat od samog početka želja Mesne zajednice i da mu je drago što su meštani podržali tu ideju.

– Nema ništa važnije od dece i omladine i mislim da će ova sala sigurno doprineti da oni ostanu na svojim ognjištima. Za selo je najvažnije da se razvijaju škola, dom kulture, crkva, centar sela, putna infrastruktura i elektromreža. Sve ostalo je u drugom planu. Novac od poreza uvek treba da se ulažu u te stvari, naglasio je Stanković.

To je deo prvog ciklusa izjašnjavanja i realizacije projekata u 24 seoske mesne zajednice gde je opredeljeno 36 miliona dinara. Krajem godine obaviće se i drugi ciklus izjašnjavanja u svih 60 gradskih i seoskih mesnih zajednica, a građani odlučuju o projektima vrednim dva miliona evra.

Projekat„Razvoj Šapca pomeri građana” se realizuje uz pomoć sredstava izbudžeta Grada Šapca.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavoveorgana koji je dodelio sredstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari