Na Ribarskom gazdinstvu „Ečka“ otvorena su četiri rekonstruisana jezera površine 70 hektara, a u ovu investiciju je uloženo 110 miliona dinara.


Četvrtinu sredstava za rekonstrukciju obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, što je izuzetno značajno, jer za ribarstvo nisu predviđene bilo kakve subvencije, ističe direktor gazdinstva Nenad Radulović. Prema njegovim rečima, Ribarsko gazdinstvo „Ečka“ će otvaranjem „Severnih jezera“ raspolagati ukupnom površinom od 1.700 hektara, od ukupno 2.700 hektara vodenog ogledala koje poseduje ribnjak.

– Neka od ovih jezera nisu bila u funkciji i više od dvadeset godina. U ovoj godini do sada je na 1.550 hektara izlovljeno oko 3.500 tona ribe, a toliko je izlovljeno za celu prošlu godinu. Kada bi se svih 1.700 hektara stavili u pogon, proizvodnja bi mogla biti do projektovanih 6.000 tona – objašnjava Radulović.

Prema njegovim rečima, cilj investiranja je i ulazak na trejsi listu, koja omogućava izvoz ribe na probirljivo evropsko tržište. Nova jezera biće u funkciji već tokom proleća, a u ovom trenutku na ribnjacima „Ečke“ u toku je izlov ribe. Kako ističu u ovom ribnjaku sa poluintenzivnom proizvodnjom, prirast, zdravstveno stanje ribe i ostali pokazatelji ukazuju da će ova godina po proizvodnji biti bolja u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari