Specijalni rezervat prirode „Carska bara“ bogatiji je za još jedan sadržaj, reč je o svojevrsnoj prirodnjačkoj postavci čijom posetom će turisti obogatiti svoje upoznavanje ovog kompleksa. Tim povodom proteklog vikenda otvorena je „Prirodnjačka kuća“, u kojoj su izložene slike i eksponati ptica i životinja koji naseljavaju ovo područje. Formiranje postavke pomogli su pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije i Fond za zaštitu životne sredine.


– Potrudili smo se da „Prirodnjačka kuća“ oslikava sve prirodne vrednosti prostora u kome se nalazi. Samim tim što je specijalan rezervat, proglašen prirodnim dobrom, sa donetim prostornim planom za područje i da obiluje raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, postojala je potreba da to sačuvamo, ali i promovišemo – rekla je na otvaranju Dušanka Sremački, pokrajinska sekretarka za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Prirodnjačka kuća je poklon za decu Vojvodine, Srbije i regiona, koji ovde dolaze na ekskurzije i uče o barskom ambijentu. Istovremeno, ovaj projekat je nova šansa za zrenjaninski turizam i ekologiju, odnosno za predstavljanje Carske bare u najlepšem svetlu, smatraju u lokalnoj samoupravi Zrenjanina.

Nenad Radulović, direktor ribnjaka „Ečka“, najavio je da će „Prirodnjačka kuća“ biti otvorena za posetioce tokom cele godine, svakog dana od sedam do 15 časova. Kako je najavljeno, u narednom periodu rezervat će biti moguće obići turističkim vozićem, a planira se i otvaranje amfiteatra u dvorištu, koji će služiti u edukativne svrhe, kao i postavljanje kamera koje će snimati gnezda orlova belorepana u rezervatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari