Otvoreno pismo grupe biskupa patrijarhu: Jastrebarsko i Sisak bili ratna prihvatilišta za decu 1Kardinal Bozanić i biskupi Foto: EPA/OSKAR HOEHER

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine, na čelu sa kardinalom Josipom Bozanićem, uputili su danas otvoreno pismo poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju u kome su, povodom predloga da se ustanovi praznik Svetih novomučenika – mladenaca Jastrebarskih, naveli da u Jastrebarskom i Sisku nije bilo logora za decu već su to bila „ratna prihvatilišta“.

Otvoreno pismo sedmorice biskupa reakcija je na saopštenje Sinoda SPC održanog 23. maja 2022. godine da se svecima proglase „sveta deca mučenička, jastrebarska i sisačka, s datumom spomena 13. jula/26. avgusta“.

Ako se kompleksnim pitanjima zbrinjavanja dece u prihvatilištima u Jastrebarskom i Sisku pristupa nekritički, bez utemeljenja na istorijskim činjenicama i istini, posredno se vređa dostojanstvo pre svih žrtava, ali i onih koji su poniženi, zbog toga što su – što je posve apsurdno – činili dobra dela, navedeno je u zaključku pisma koje je upućeno patrijarhu Porfiriju.

Biskupi u pismu skreću pažnju na navode da je logor bio pod upravom časnih sestara kongregacije Svetog Vinka Paulskog.

„Time je direktno odgovornost za umiranje (jasno kvalifikovano kao usmrćivanje) dece pripisana i časnim sestrama… koje su klevetnički prikazane kao bezosećajne i sebične, štaviše – kao osobe koje su deci uskraćivale hranu, odeću, mučile ih ispitivanjima, šibale i tukle, terale da pevaju ustaške pesme, učestvovale u ubistvima, pa čak i ubijale decu i mrtve ih gurale u pretrpane mrtvačke sanduke“, navedeno je u pismu, uz ocenu da je to „u neskladu sa istorijskim činjenicama“.

„Gledajući celinu tadašnjih dešavanja, posebno je bolno danas videti produžavanje ideološke propagande iz vremena jugoslovenskoga komunističkog totalitarizma po kojoj su lekari, medicinsko osoblje, a ponajviše časne sestre, kao i mnogi dobročinitelji i udomitelji koji su ulagali svoje snage i znanje, koji su se žrtvovali u spašavanju dece u prihvatilištima u Sisku i Jastrebarskom, prikazani kao najgori zločinci“, ističe se u pismu.

Navodi se da „iznesene klevete“ omogućavaju da raste stablo „koje može uroditi samo zlim plodovima sve većega udaljavanja između katoličkih i pravoslavnih vernika, umesto pročišćavanja i približavanja snagom Božjega Duha, Duha istine kojega je nebeski Otac, po našem Spasitelju, darovao svojoj Crkvi“, jedna je od poruka pisma zagrebačkih biskupa patrijarhu Porfiriju.

Naveli su i da ostaju „u neverici i u tuzi“ jer im se čini da je Sveti arhijerejski sabor SPC u ovom pitanju „očigledno prihvatio retoriku i komunističku propagandu“, za koju se tvrdi da je „prepuna neistina i manipulacija kojima se nedužnima pokušava podmetnuti krivicaza navodna mučenja i ubijanja dece koja su u hiljdama, upravo ljubavlju i brigom hrvatskih katolika, spasena od smrti i preživela teške ratne prilike“.

„Uz nevericu i žalost, bez ikakve namere zadiranja u kriterijume za kanonizaciju drugih crkava, izražavamo svoju duboku zabrinutost ako se odluka temelji na neistinitim činjenicama“, zaključili su u pismu zagrebački biskupi.

Povod za otvoreno pismo zagrebačkih biskupa je molba episkopa gornjokarlovačkog Gerasima (Popovića) Sinodu SPC da se Кomisiji Svetog Arhijerejskog Sabora za kononizaciju novih svetih dostavi predlog da se uvrsti praznik Svetih novomučenika – mladenaca Jastrebarskih, koji bi ušli u Heortologion i Кalendar svetih Srpske pravoslavne crkve.

Molba episkopa Gerasima objavljena je na portalu Udruženja građana „Jadovno 1941. godine“ iz Banjaluke, pod datumom 15. maj 2021. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari