Turisti dolaze u Viminacijum da vide naša iskustva iz Arheološkog parka, a posebno naučnoistraživački centar Viminacijuma „Domus Scientiarum Viminacium“. U centru, osim naučnoistraživačkog dela, ima i 138 ležajeva za posetioce koji će u njemu boraviti.

To je prvo „arheološko odmaralište“ u svetu u kojem postoji i termalni deo, kao u doba Rima. Radovi na centru su još u toku. U taj objekat hoćemo da dovedemo američku i evropsku klijentelu trećeg doba, ljubitelje arheologije. Njihov boravak od dve nedelje treba da košta između osam i 12 hiljada dolara. Prošle godine smo započeli razgovore sa američkim organizacijama koje se bave dovođenjem ovakve klijentele. Planirano je da prvi gosti u Viminacijum stignu sredinom 2012. godine. Objekat je, inače, u stilu rimske vile sa pet atrijuma, bibliotekom, konferencijskom salom, sa galerijom-trpezarijom u kojoj se nalazi triclinium, rimska trpezarija u obliku ćiriličnog slova p u kojoj se jede u poluležećem položaju, kaže dr Korać.

Ovo su reči dr Miomira Koraća, direktora Arheološkog projekta Viminacijum koje na najbollje mogući način sublimiraju problem turizma i turističke ponude vezane za ovaj lokalitet kada su u pitanju grad Požarevac i Gradska opština Kostolac.

Za razliku od Gradske opštine Kostolac koja je tek nedavno formirala Centar za kulturu, a pri njemu i segment turizma koji tek treba da zaživi, grad Požarevac sa kapacitetom od 500 relativno nekategorisanih ležajeva, ishranom i drugim pratećim sadržajima nije u mogućnosti da zadovolji probirljivu svetsku klijentelu.

– Turisti dolaze u Viminacijum da vide naša iskustva iz Arheološkog parka, a posebno naučnoistraživački centar Viminacijuma „Domus Scientiarum Viminacium“. U centru, osim naučnoistraživačkog dela, ima i 138 ležajeva za posetioce koji će u njemu boraviti. To je prvo „arheološko odmaralište“ u svetu u kojem postoji i termalni deo, kao u doba Rima. Radovi na centru su još u toku. U taj objekat hoćemo da dovedemo američku i evropsku klijentelu trećeg doba, ljubitelje arheologije. Njihov boravak od dve nedelje treba da košta između osam i 12 hiljada dolara. Prošle godine smo započeli razgovore sa američkim organizacijama koje se bave dovođenjem ovakve klijentele. Planirano je da prvi gosti u Viminacijum stignu sredinom 2012. godine. Objekat je, inače, u stilu rimske vile sa pet atrijuma, bibliotekom, konferencijskom salom, sa galerijom-trpezarijom u kojoj se nalazi triclinium, rimska trpezarija u obliku ćiriličnog slova p u kojoj se jede u poluležećem položaju – kaže dr Korać.

Turistička organizacija Požarevac u svojoj ponudi ima i posetu arheološkom lokalitetu Viminacijum, ali kako kaže sekretar Vasa Baldić, malo koristi.

– Opšte je poznato da na relaciji Narodni muzej Požarevac – Arheološko nalazište Viminacijum godinama unazad postoje određene nesuglasice što se negativno reflektuje i na rad naše Turističke organizacije. Poštujem i cenim rad dr Koraća, on je u svom radu daleko ispred svog vremena, ali smatram da ima mesta za saradnju koja u ovom trenutku nije na zadovoljavajućem nivou. Mi ne odustajemo od namere da ovaj svetski značajan arheološki lokalitet približimo našoj, ako već po standardima za sada ne možemo bogatijoj stranoj klijenteli. Rečju, očekujemo da nas dr Korać obaveštava o svemu značajnom što se dešava u vezi arheološkog nalazišta na osnovu čega možemo blagovremeno da reagujemo u našoj ponudi, a ne da putem medija dobijamo informacije, tim pre što se ovaj svetski poznat arheološki lokalitet nalazi u našem ataru, naglašava Baldić.

Kostolčani godinama unazad, kada je reč o vlastodržcima, u prvi plan stavlljali su turizam kao okosnicu razvoja i opstanka nakon završetka eksploatacije uglja i proizvodnje električne energije. Vezivali su to prisustvom reke Dunav, a u poslednje vreme i neposredne blizine Arheološkog nalazišta Viminacijum. Bio je to svojevrsni politički marketiing svih stranaka uoči izbora, sa čime se suočava Gradska opština formirana pre dve godine.

– Mi smo tek nedavno formirali Centar za kulturu pri kome su još turizam i sport. Sve je to još u povoju, Gradska opština Kostolac nema sredstava u ovom trenutku za neka ulaganja kada je reč o turizmu – kaže Marko Jelčić, vd direktora Centra za kulturu Kostolac.

Šta je zapravo uradio dr Korać time što je sva dešavanja vezana za ovo dragoceno arheološko nalazište locirao na samom izvoru? Izbegao je sve političke zamke iz prošlosti, a može se reći i sadašnjosti nažalost. Muzej sa arheološkim otkrićima iz Viminacijuma trebalo je da bude u Kostolcu, makar u prvo vreme, a muzej posvećen Đorđu Vajfertu, u Starom Kostolcu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari