"Ova godina je bila odvratna, ali na njenom kraju mi ipak imamo poslednju reč": Tribina ProGlasa ispred pozorišta u Nišu 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Izađite masovno na izbore 17. decembra i ubeđujte i molite sve koje znate da to isto učine, kako bismo se izborili za normalan život i vratili otetu državu, jer smo mi njeni vlasnici a vlast je samo menadžment, jedna je od osnovnih poruka sa tribine Inicijative ProGlas u Nišu.

Govornici ProGlasa na platou ispred Narodnog pozorišta ponovili su, takođe, da nakon tih izbora tek kreće „duga i teška borba“ za normalnu Srbiju, a da će oni budno motriti i na sledeću vlast, kako ne bi urušavala društvo, postala neodgovorna, a državom upravljao samo jedan čovek nauštrb institucija.

Na tribini je saopšteno da je ona upriličena ispred pozorišta jer u toj ustanovi, na čijem je čelu upravnik Spasoje Ž. Milovanović, nisu dozvolili njeno održavanje u zgradi.

Tribini na otvorenom prisustvovalo je, po proceni izveštača, oko tri hiljade građana, koji su došli peške jer je saobraćaj na prilazima gradu, kao i u širem gradskom jezgru bio blokiran zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Nišu i okolini.

 

"Ova godina je bila odvratna, ali na njenom kraju mi ipak imamo poslednju reč": Tribina ProGlasa ispred pozorišta u Nišu 2
Foto: Z. Miladinović/Danas

Ona je kasnila jer, po rečima organizatora, ni neki govornici nisu uspeli da uđu u grad.

Okupljeni su zviždali na pomen Vučićevog imena, kao i imena Ivice Dačića, Aleksandra Vulina, gradonačelnice Dragane Sotirovski ili upravnika pozorišta.

„Doterali smo cara do duvara sa ovim ljudima na vlasti. Ali, duh je izašao iz boce i više ne može u nju da se vrati“, poručila je glumica Svetlana Bojković.

Ona je kazala da oni ne samo što „otimaju pare“ na razne načine, već „idu na to da nam se uništi vazduh, voda i zemlja, a Srbija bude kolonija“.

„Mi to kao građani ne smemo da dozvolimo, a ako dozvolimo- to je kraj“, poručila je ona, uz citiranje stihova iz „Vostani Serbije“ Dositeja Obradovića.

Dragan Bjelogrlić, glumac, reditelj i producent, kazao je da je Niš, u koji dolazi 45 godina i za njega je vezan na različite načine, paradigma stanja u Srbiji, jer pokazuje kako grad može da se ponizi i da se ubije njegov duh „kada dođu pogrešni i loši ljudi“.

„Da li je moguće da Niš nema bolje ljude od gradonačelnice i njenih saradnika?“, upitao je.

On je kazao da je neprihvatljivo da ustanovu kao što je pozorište vodi čovek koji zaključa vrata jednoj Svetlani Bojković.

„Po Svetlani Bojković će se u ovoj zemlji mnogo štošta zvati, a tog čoveka se niko neće sećati, osim možda po tome što je posramio ovaj grad kao njegov službenik“, kazao je.

Bjelogrlić je dodao bi od 17. decembra, kada će građani masovno izaći na izbore, trebalo da počinju promene, a one su uvek kretale iz Niša.

Sudija i pisac Miodrag Majić je poručio da ovako više ne može, jer je svakome od njih „džabe i titula i karijera ako im je oteta država“.

„Čeka nas duga i teška borba, ali- pobedićemo. Moramo da stvorimo društvo u kojem više niko ne sme da nas deli na podobne i nepodobne, da se vrata Narodnog pozorišta zatvaraju za ljude koji žele da kažu šta misle, da se ne zna ko je policajac a ko kriminalac ili da tužilaštvo ne ispituje povezanost države sa mafijom“, rekao je.

Novinarka Biljana Stepanović je dodala da su oni koji su govornicima ProGlasa zabranili korišćenje sala u Loznici i Nišu pokazali da se boje, jer da nije tako pustili bi ih da kažu ono što imaju.

Podsećajući da je danas Međunarodni dan ljudskih prava, ona je kazala da nam pravo da slobodno biramo na izborima niko ne može oduzeti.

„Nama se ovde propagira siromaštvo, govori nam se da ne treba da idemo na letovanje, da treba da jedemo parizer. E pa neću da jedem parizer“, rekla je.

"Ova godina je bila odvratna, ali na njenom kraju mi ipak imamo poslednju reč": Tribina ProGlasa ispred pozorišta u Nišu 8
ProGlas u Loznici: Foto ProGlas

Muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo je pozvao okupljene da one koji podržavaju vlast ne osuđuju, već da pokušaju da im objasne situaciju u kojoj živimo i koliko su promene važne.

„Ali, nije samo Nepomenik- nepomenik, ima ih još, na sve strane, pa ih zapamtite ko su, da nam se ne ponove“, rekao je on i pozvao ljude da 17. decembra jasno kažu ovoj vlasti šta o njoj misle.

„Ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za sve naše ljude, a ne samo za odabrane“, kazao je.

Akademik Vladica Cvetković je ocenio da će 17. decembar biti prvi test o tome da li smo zaspali.

„Biće to mera naše demokratičnosti i oporavka Srbije“, zaključio je.

Prema rečima Miodraga Jovanovića, profesora prava na Univerzitetu u Beogradu, rnakon 17. decembra mora da se primeni Zakon o poreklu imovine, pa da se vidi, recimo, odakle nekome kola od 300 hiljada evra, a zna se da nije mogao da ih kupi od plate.

„Moći će to da se uradi- videli smo da ima časnih sudija, tužilaca i policajaca“, kazao je, dodajući da će ProGlas da „nastavi svoju misiju“ i posle ovih izbora, a ako sledeća vlast bude iole slična- „eto njih opet“.

Profesorka beogradskog Univerziteta Tamara Džamonja Ignjatović je dodala da građani Srbije treba da vrate svoju državu, jer ona više nije njihova, a nije ni država.

Pisac i izdavač Gojko Božović  ocenio je da je „samo smenjiva vlast- odgovorna i podnošljiva vlast“.

„Naše društvo se guši u partijskoj državi, neodgovornoj vlasti i kultu ličnosti. Zato na ove izbore treba da izađemo masovno, sa rođacima, komšijama, poznanicima, i pokažemo da su oni praznik demokratije i pobeda narodne volje“, kazao je.

Voditelj Ivan Ivanović je rekao da nije deo ProGlasa, ali da bezrezervno veruje u narodnu volju i činjenicu da smo mi vlasnici države koja se zove Srbija.

„Ako tog 17. decemba masovno izađemo na izbore, pokazaćemo da ovde stvari zavise od nas, a ne od njih“, kazao je.

On je zamolio apstinente, koji žive u nekom svom mehuru, nezadovoljni odvratnim situacijom i nikakvom ponudom na izborma, da tog dana pomognu svojim komšijama, lekarima, medicinskim sestrama, vozačima, poštarima ili nekom „ubogom voditelju“ i izađu na birališta.

„Ne možete da imate normalne i odgovorne političare ako ne budete odgovorni i ne izađete na izbore. Mi smo vlast, oni su menadžment“, rekao je.

Ova godina je bila „odvratna i nikad gora, rekao je, podsećajući da niko nije odgovarao za mrtvu decu i ljude u „Ribnikaru“, Malom Orašju i Duboni, i da „nema ko nas nije lagao, prevario i pokrao“.

„Ipak, na kraju ove godine, mi imamo poslednju reč“, poručio je.

Na trbini je govorio i niški student Dimitrije Dimić, koji je štrajkovao glađu ispred Predsedništva Srbije, a ovoga puta pozvao mlade ljude i sve građane Srbije da masovno izađu na izbore.

U vreme održavanja tribine ProGlasa u centru Niša, predsednik Srbije Vučić, inače doskorašnji predsednik SNS i nosilac liste „Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane“ na predstojećim parlamentarnim izborima, nalazio se na ulazu u grad, u hotelu Nais“.

"Ova godina je bila odvratna, ali na njenom kraju mi ipak imamo poslednju reč": Tribina ProGlasa ispred pozorišta u Nišu 9
Bez saobraćaja zbog Vučićeve posete: Foto Z. Miladinović/Danas

Vučič danas u Nišu i okolini prisustvuje „obeležavanju početka rada gasnog interkonektora Srbija – Bugarska“, a tim povodom će „ugostititi“ predsednika Azerbejdžana  Ilhama Alijeva, predsednika Bugarske Rumena Radeva i ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea.

Prisustvovao je i vojnoj vežbi na niškom vojnom aerodromu „Narednik- pilot Mihajlo Petrović“.

On je sinoć kazao da ovakav događaj i njegovo obraćanje u Nišu „nije funkcionerska kampanja“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari