"Ovako nešto nisam u životu doživeo": Milorad Mirčić nakon "proboja" u novosadski parlament 1Foto: A. L./Danas

Milorad Mirčić odbornik Srpske radikalne stranke u novosadskom parlamentu i njegov nekadašnji predsednik, danas je pokušao „na mišiće“ da uđe na sednicu Skupštine grada u čemu su ga sprečavali pre svih, članovi stranke „Zajedno“. U jednom momentu Mirčić je počeo da gura ženu na ulazu koja mu je preprečila put, da bi ga Srđan Đurić iz „Zajedno“ bukvalno podigao i sklonio sa vrata.

Mirčić koji je još 1993. godine bio predsednik novosadskog parlamenta ipak se pokazao kao uporniji ili veštiji, pa je dočekao trenutak nepažnje aktivista koji su blokirali ulaz i ugurao se između obezbeđenja u skupštinski hol.

Nakon toga je za skupštinskom govornicom rekao kako ovo nikada do sada u svom političkom životu nije doživeo.

„Javnost Novog Sada treba da zna da su pojedini odbornici čak i fizički sprečavani da vrše svoju dužnost, da ono za šta su ih birali građani obavljaju po svojoj savesti i programu političkih partija. Sve to zato što se jedna određena grupa našla ispred ulaza Skupštine grada i dala sebi za pravo da odlučuju o tome ko može da prisustvuje sednici, a ko ne. Čovek sam koji je u 67. godini života i prvi put, a dugo sam u politici, doživljavam ovakvo nešto u Novom Sadu. Bilo je protesta, okupljanja, protivljenja, ali nikada nije bilo fizičkog nasrtaja na bilo kojeg odbornika ili funkcionera Grada Novog Sada“, naveo je Mirčić.

"Ovako nešto nisam u životu doživeo": Milorad Mirčić nakon "proboja" u novosadski parlament 2
Video: A.L./Danas

Po njegovim rečima, kada su okupljeni videli da ne mogu da ga spreče da prisustvuje sednici i da uđe kroz glavni ulaz, počelo je vređanje, te ističe da su drugi odbornici koristili alternativne ulaze u lokalni parlament.

„Bez obzira na to ko kako bude reagovao, mi srpski radikali nećemo popustiti. Nadam se da većina tako razmišlja, ne može se prepustiti ulici da ona odlučuje. Može da se saslušaju primedbe, po meni može čak i da se predstavnici određenih grupa građana puste u Skupštinu u određenom broju, kako to uslovi dozvoljavaju, mogu i narodni poslanici, koji su se na vreme prijavili, da prisustvuju sednici, ali da se nešto rešavala silom, snagom, ulicom – to ne može“, kazao je Mirčić.

Smatra i da su većina okupljena ispred Skupštine časni i čestiti ljudi, ali koji su obmanuti.

„Od ranije je poznato čemu to vodi, obično je jedna grupica interesna koja organizuje takve proteste. Šta je njima interes? Interes im je da ih predstavnici vlasti pozovu, da im daju neki dinar, procenat, a onda se oni smire“, rekao je Mirčić za govornicom.

On je okupljenima ispred Skupštine tokom prepirke pokušao da objasni kako je protiv izgradnje „Novog Sada na vodi“ i da taj projekat treba da se preispita, ali su mu aktivisti spočitavali mnogo više od toga.

Dobacivali su mu da je njegova partija u prećutnoj koaliciji sa Sprskom naprednom strankom, da je „fašista“, da mu je predsednik „osuđeni ratni zločinac“ i da su radikali u Vojvodini ljudima brojali krvna zrnca i delili ih po tome ko kojoj naciji pripada.

"Ovako nešto nisam u životu doživeo": Milorad Mirčić nakon "proboja" u novosadski parlament 3
Odbornici pred glasanje za početak projekta „Novi Sad na vodi“, foto: A.L./Danas

Podsetimo, usvojena je Odluka o izradi Plana generalne regulacije prostora između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu Rečne flotile i Ribarskog ostrva u Novom Sadu, odnosno za ono što javnost prepoznaje kao „Novi Sad na vodi“.

Za ovu odluku je glasalo 46 odbornika, protiv je bilo njih pet, dok dvoje nije glasalo. Sednici je prisustvovalo 53 od 78 odbornika.

Većina odbornika u salu je ušla ili pre 9 sati kada je zakazan protest i blokada ulaska u zgradu parlamenta ili na neki od sporednih ulaza.

Probleme su prilikom ulaska najviše su imali Mirčić i jedan poslanik Pokreta obnove kraljevine Srbije koji su od nedavno takođe opozicija jer ih je SNS izbacio iz gradske koalicije.

I ostali opozicioni poslanici iz Nove Demokratske stranke Srbije i SRS žalili su se da im je onemogućeno kretanje i da su jedva ušli u salu, iako su najavili da će glasati protiv projekta „Novog Sada na vodi“.


Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođana, koju su poput POKS-a izbačeni iz gradske koalicije i sada su opozicija, rekli su da neće prisustvovati sednici i to je, kaže predsednik odborničke grupe Robert Kolar, njihov način da protestuju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari