Ove godine ništa od zakona o istopolnim zajednicama 1Foto: Jelena Diković

I dok u Crnoj Gori počinje primena Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, u Srbiji je najavljeno donošenje zakona o istopolnim zajednicama nestalo sa javnog radara.

Posle najava da bi mogao da bude usvojen do kraja leta, dijaloga sa zainteresovanim stranama, kritika protivnika zakona, kao i priprema na ovom najznačajnijem dokumentu za LGBT+ zajednicu ostao je muk nadležnih insititucija. Čini se i da su LGBT+ organizacije, svesne da se od usvajanja ovog zakona trenutno odstalo, skoro pa digle ruke od javnog zagovaranja.

Naša redakcija pitala je Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na čijem je čelu Gordana Čomić šta se dešava sa zakonom o istopolnim zajednicama, da li je završen Nacrt zakona i da li je prosleđen Vladi Srbije na odlučivanje. Nažalost, odgovore nismo dobili.

Poslednje informacije koje smo imali u vezi sa ovim zakonom su od pre mesec dana kada nam je ministarka Čomić rekla da se radi na analizi mišljenja Saveta Evrope i predlozima koji bi bili usvojeni. Nije poznato šta se sve izdešavalo od tog 16. juna do danas.

Ono što je sigurno jeste to da je usvajanje zakona „na leru“ otkako je predsednik Aleksandar Vučić početkom maja izjavio da ga neće potpisati ukoliko ga parlament usvoji, jer, kako je izjavio, Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Vučić je to izjavio iako je sigurno upućen u to da zakon o istopolnim zajednicama nije predmet Porodičnog zakona, jer nije reč o braku, i da ne dozvoljava usvajanja dece od strane istopolnih partnera.

Gej aktivista i glavni i odgovorni urednik gej magazina „Optimist“ Predrag Azdejković podseća da je ministarka Čomić rekla da nije pitanje da li će zakon biti usvojen već kada.

– Tu izjavu možemo tumačiti u kontekstu izbora sledeće godine, odnosno da od zakona trenutno nema ništa. Biće interesantno kako će nam to objasniti premijerka Ana Brnabić kada se pojavi u septembru na Paradi ponosa, ako uopšte bude imala obraza da se pojavi. Kao urednika magazina Optimist mene je Bog stvorio optimističnog te smatram da će zakon biti donet nakon izbora, ako se ne dese neke drastičnije promene na političkoj sceni – ističe Azdejković za Danas.

On poziva LGBT+ zajednicu u Srbiji i sve ljude koji podržavaju LGBT+ prava da se više uključe i aktiviraju u borbi za ravnopravnost LGBT+ populacije i vršenje pritiska na političke činioce.

Većina LGBT osoba doživela napade i diskriminaciju

Čak 65 od 94 ispitanika pripadnika LGBT+ zajednice u Srbiji, koji su nedavno odgovorili na upitnik lista Danas, navelo je da je iskusilo psihičke probleme, fizičke napade i uvrede.

„Verbalno vređanje od vršnjaka, diskriminacija prilikom zapošljavanja, nasilje, konstantno psihičko i verbalno maltretiranje tokom školovanja, na ulici od strane prolaznika, problemi u porodici i u javnosti, psihički i fizički napadi. Marginalizacija, podsmeh, ogovaranja, nepotrebne provokacije, lažna tolerancija. Ucenjivanje na poslu, dobacivanje na javnim mestima, povlačenje u samoću. Podrugljivi komentari kod lekara bazirani na pretpostavkama, kao i odbijanje pružanja medicinskih usluga, pretnje batinama, smrću…, samo su neki od problema koje su anketirani naveli za Danas.

U nedavno predstavljenom istraživanju Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), koji je urađen uz podršku zajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope, pod nazivom „Promocija različitosti i jednakosti u Srbiji“, navodi se da je 41 odsto ispitanika istaklo homoseksualnost za njih bolest, što je 26 procentnih poena manje nego 2010. godine. Ispitanici koji koriste internet iznad proseka imaju šanse da ne razviju negativan odnos prema LGBTI osobama i istopolnim zajednicama, pokazalo je to istraživanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari