"Ovo je ekološka bomba": Protest zbog odluke Grada Niša o lokaciji na kojoj se ukopavaju svinje uginule od afričke kuge 1Foto: Odbornička grupa Niš moj grad

Grupa građana iz niškog naselja Gornji Komren i deo opozicije protestvovali su zbog toga što se u tom naselju ukopavaju divlje i domaće svinje koje su uginule od takozvane afričke kuge.

Gradski štab za vanredne situacije grada Niša je 4. maja usvojio zaključak kojim se u naselju Gornji Komren, na mestu velike divlje deponije, određuje lokacija na kojoj će se “hitno” ukopati divlje svinje uginule od ove bolesti, kao i svinje koje će po nalogu veterinarskog inspektora biti uspavane.

Ubrzo nakon usvajanja ovakve odluke ukopavanje je počelo, a građani su juče organizovali protest.

Opoziciona odbornička grupa u Skupštini grada “Niš moj grad” zahtevala je danas od gradskih vlasti da se ova “nerazumna odluka promeni i pronađe druga lokacija za ovu namenu, na mestu gde neće biti ugrožena životna sredina i zdravlje ljudi”.

"Ovo je ekološka bomba": Protest zbog odluke Grada Niša o lokaciji na kojoj se ukopavaju svinje uginule od afričke kuge 2
Foto: Odbornička grupa Niš moj grad

Odbornici ove koalicije su naveli da je “mesto za uginule životinje na gradskoj deponiji a ne na plodnim oranicama”.

„Nemojte ‘pluća grada’ da  koristite za uginule zaražene svinje, idete iz greške u grešku, zato polako gubite Niš, narod pamti“, naveli su oni.

Odbornik Miodrag Stanković je ocenio da lokacija na kojoj se ukopavaju zaražene životinje “predstavlja ekološku bombu”, a da je “pretnja po zdravlje ljudi i životinja zastrašujuća, posebno imajući u vidu da su u blizini i zasadi”.

"Ovo je ekološka bomba": Protest zbog odluke Grada Niša o lokaciji na kojoj se ukopavaju svinje uginule od afričke kuge 3
Foto: Odbornička grupa Niš moj grad

“Samo stotinak metara od tog mesta je tabla o zabrani bacanja smeća. Smeće je, dakle, zabranjeno, a leševi zaraženih životinja u blizini brojnih domaćinstava nisu”, rekao je odbornik Branislav Jovanović.

On je dodao da je naselje u kojem se sada ukopavaju zaražene životinje jedan od lepših delova Niša gde treba da se gradi sportski centar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari