"Skandinavski" način sedenja: Ovo je najsigurnija pozicija dečjeg sedišta u automobilu 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Mnogi vozači i roditelji se često pitaju na koju stranu da okrenu dečje auto sedište, a sada je otkriveno koji način je bezbedniji za decu. Moderni kreš testovi testiraju i efikasnost ove opreme, a pokazalo se da manje povreda nastupa kada je sedište postavljeno suprotno u odnosu na smer vožnje.

Ako na nečemu ne treba štedeti ili pristajati na kompromise, to je sigurnost dece u automobilu, piše Auto klub, a prenosi Nova.rs.

To se svakako odnosi na izbor što bezbednijeg i kvalitetnijeg dečjeg sedišta, ali kako su pokazala brojna istraživanja, najvažniji je položaj sedenja deteta ili bebe u auto sedištu.

Najbolje se pokazao tzv. skandinavski način sedenja deteta, odnosno obrnuto od smera vožnje zbog brojnih prednosti zaštite mališana.

Najčešći sudari su frontalni i bočni, pa je prilikom udesa zabeleženo najmanje povreda ukoliko se dete nalazi u auto sedištu koje je pozicionirano obrnuto od smera vožnje.

Pojedina dečija auto sedišta se zbog te činjenice mogu postaviti isključivo u položaju gde je glava deteta bliže vozačkom, ili suvozačkom sedištu.

Kreš testovi su dokazali da je opterećenje na vrat mališana znatno manje, nego kada se sedište postavi u smeru kretanja vozila.

Prilikom udesa pri brzini od 56 km/h, vrat i kičma testne lutke težine 22 kilograma su ostali u istoj ravni, a naslon dečjeg auto sedišta je apsorbirao sile sudara.

Kako piše Auto Klub, u položaju obrnutom od smera vožnje, glava deteta ostaje unutar sedišta, a školjka može bolje da zaštiti dete od udara razbijenih delova vozila ili drugih predmeta koji prilikom sudara ulaze u automobil.

U auto sedištu koje je postavljeno unatrag, prilikom frontalnog udarca sila se raspoređuje na čitava leđa i glavu deteta, što smanjuje mogućnost povrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.