OZ i Specijalna zatvorska bolnica dobili opremu za obuku i radnu terapiju osuđenika 1Foto: Stefana Savić

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević uručio je danas sa predstavnicima nemačke nevladine organizacije „Help“ opremu za obuku i radnu terapiju osuđenika u Okružnom zatvoru i Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu.

„Zavodi sprovode obuke za deficitarna zanimanja poput obuke za pekare, zavarivače, stolare, varioce, grafičare. Cilj nam je da bivši osuđenici imaju zanat u rukama po isteku kazne i da što lakše nađu posao“, rekao je Carević, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

On je podsetio da se u sertifikatima o završenoj obuci ne navodi da su stečeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla eventualna stigmatizacija u društvu.

Carević je naveo da će Ministarstvo pravde i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija nastaviti da unapređuju uslove u kojima borave lica lišena slobode.

On je zahvalio i organizaciji „Help“ na podršci u brojnim programima resocijalizacije i obuke kojima se bivši osuđenici lakše integrišu u društvo.

Zamenik izvršnog direktora Helpa Timo Štegelman rekao je da „Help“ zajedno sa Upravom od 2014. godine sprovodi projekte u cilju stvaranja novih mogućnosti za osuđena i bivša osuđena lica i njihove porodice.

OZ u Beogradu je dobio novu opremu za pakovanje proizvoda u pekari u kojoj će u septembru početi sertifikovana obuka za pekarski zanat. Zavod je dobio i nove mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje vozila i podova, kao i računarsku opremu. Pacijenti u SZB će ubuduće koristiti nov alat i opremu za radnu terapiju u stolarskoj i slikarskoj sekciji, kao i brojne sportske rekvizite.

Opremu, vrednu 30.000 evra, podjednako su finansirale Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i ova nemačka nevladina organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari