"Pacijent se veže za stolicu, prekrije čaršavom i prska alkoholom": Doktori "Laze" o "inovativnom lečenju" koje pominje Uprava 1Foto: Medija centar

Na konferenciji za medije o „Ishodima i posledicama fatalnih lečenja u Klinici za psihijatrijske Bolesti „Dr Laza Lazarević“, doktorke ove Klinike predočile su kako se postupa prema pacijentima ove ustanove, navodeći primere, za koje, kako tvrde, ne samo da su imale uvid u medicinsku dokumentaciju, već je i poseduju.

„Štrajk zaposlenih ušao je danas u peti mesec. Toliko dugo smo u borbi za jedan cilj, a to je smena direktorke Ivane Stašević Karličić, Sve vreme, v.d. direktorka negira da štrajk postoji. Međutim više od 50 posto zaposlenih potpisalo je peticiju da se ona smeni, a peticija pokazana ministarki zdravlja, kao i Vladi Srbije“, kazala je dr Aleksandra Đerić, specijalistkinja psihijatrije.

Đerić je dodala da je za to vreme v.d. direktorka dala četiri protivzakonita otkaza štrajkačima, ali i vršila različite pretnje i pritiske na ostale koji jesu za njenu smenu.

Ipak, kako kaže, ta smena nikako da se dogodi, jer deluje kao da se odugovlači. Ona navodi da se nikad nije desilo da predlog resornog ministra ne bude prihvaćen. Osim toga, ističe i da im je rečeno da davanje kadrovskog rešenja zavisi od Socijalističke partije Srbije.

S tim u vezi, Đerić kaže da je Sindikat pokušao da zatraži i sastanak sa Ivicom Dačićem, te da se na to još uvek čeka.

"Pacijent se veže za stolicu, prekrije čaršavom i prska alkoholom": Doktori "Laze" o "inovativnom lečenju" koje pominje Uprava 2
Foto: Printscreen/Medija centar

Đerić se osvrnula i na demant Uprave Klinike koji je poslat Danasu, a u kome se, između ostalog, pominju i nove tehnike i metode lečenja, a više o tim metodama govorila je dr Nadežda Pucar.

Kao primer dala je slučaj muškarca srednjih godina koji je hteo da se ubije, a koji je zatražio pomoć na prijemu Klinike.

„Pacijent je bio neraspoložen, plačljiv, sa poremećajem sna i ishrane, bez volje za bilo čim. Lekar na prijemu procenjuje da postoji rizik za samoubistvo, on biva smešten na odeljenje intenzivne nege, sa pojačanim nadzorom zbog opasnosti od samoubistva. Tok lečenja je da nema toka – posle noći u bolnici, a nakon saznanja da nema zdravstveno osiguranje i da lečenje neće biti naplaćeno, on biva sutradan pušten uz mišljenje da nema rizika za samoubistvo“, kazala je Pucar.

"Pacijent se veže za stolicu, prekrije čaršavom i prska alkoholom": Doktori "Laze" o "inovativnom lečenju" koje pominje Uprava 3
Foto: Printscreen/Medija centar

Kako je objasnila, konačan ishod ovog slučaja bio je javljanje člana porodice sa informacijom da se pacijent ubio, a iza sebe ostavio troje dece.

„Moje pitanje je – da li su ovo procedure za koje se v.d. zalaže? I da li se lečenje procenjuje samo na osnovu toga da li će moći da bude naplaćeno, i ako je tako, koliko košta život jednog čoveka?“, upitala je Pucar.

Dr Ljiljana Simić govorila je o „inovativnim lekovima“, a za primer navela pacijenta muškog pola, visokog obrazovanja, neoženjenog, koga je na Kliniku dovezla hitna pomoć. Kako navodi, opis pacijenta sugerisao je da je uzmeniren, razdražljiv, ali dobrog fizičkog zdravlja, a pre dolaska istukao je svoju majku.

"Pacijent se veže za stolicu, prekrije čaršavom i prska alkoholom": Doktori "Laze" o "inovativnom lečenju" koje pominje Uprava 4
Foto: Printscreen/Medija centar

„Iz svoje kancelarije telefonom direktorka je odredila da se pacijentu da terapija koja dovodi do smrtnog ishoda – tri cele ampule midazolama, jedna ampula diazepama i jedna ampula haloperidola „, navela je Simić.

Kao plan tako inovativnih metoda, dodaje ona, navedeno je da se pacijentu daju lekovi, da se veže za stolicu, prekrije belim čaršavom, prska medicinskim alkoholom i tako vezan za stolicu na njoj „prevozi“.

Đerić je kazala, da, s obzirom da je u javnosti navedeno da se učesnici štrajka protive inovativnim metodama, morali da pokažu kako one zapravo izgledaju.

„Ove procedure i načini lečenja ugrožavaju dostojanstvo pacijenata, njihovo zdravlje a nekad i život. Takođe, ugrožavaju dostojanstvo lekara“, rekla je Đerić i dodala da ni Zdravstvena inspekcija nije podnela do sada prijavu protiv v.d. direktorke.

Nakon demonstracije kako reaguje pomenuta terapija diktirana telefonom, a nakon koje je došlo do smrtnog ishoda pacijenta, obratio se i dr Rade Panić.

„Ja pozivam Javno tužilaštvo da odmah reaguje i pomogne hrabrim ljudima koji su smogli snage da istupe, a ishod smrtnog slučaju vuče zatvorsku kaznu. Pozivam i građane da podrže lekare – morate da verujete kada dolazite kod doktora, nedopustivo je da se ne veruje zdravstvenim radnicima i državnim službenicima. Ako je pacijent zaista prestao da diše u uslovima u kojima nije moglo da mu se omogući ventilacija ili povraćaj disanja od strane druge osobe, i da je neko sa suicidnim idejama pušten iz bolnice, pozivam sve da zaštite štrajkače u Lazi. Kompletno pozivam vlast i sve institucije da zaštite i štrajkače i ostale zdravstvene radnike kojima se telefonski diktira terapija koja odvodi u prestanak disanja i posledičnu smrt“, kazao je Panić.

Panić je dodao da, ako je dobro ovo što se dešava u „Lazi“, on jeste rušitelj zdravstvenog sistema, kako je naveo predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari