Pacijenti bez doplera i pregleda mekih tkiva  1Foto: BETA/ Klinički centar Niš

Pacijentima u Kliničkom centru(KC) u Nišu od prošle sedmice ne mogu da se rade dopler i pregledi mekih tkiva jer se pokvarila jedina sonda na ultrazvučnom aparatu u Centru za radiologiju.

– U pitanju je jedina takva sonda kojom Centar raspolaže, tako da dok ne bude popravljena ili zamenjena ne možemo da primamo pacijente na tu vrstu dijagnostike na ultrazvučnom aparatu, smeštenom u delu Urgentnog centra. Pacijentima ne radimo dopler i preglede mekih tkiva, testisa, dojke – naveo je direktor Centra doktor Dragan Stojanov u obaveštenju, u koje je Danas imao uvid, upućenom direktoru KC i direktorima klinika.

Pojedini  doktori iz KC upozoravaju da je stanje alarmantno jer na neophodnu dijagnostiku ne mogu da šalju pacijente sa sumnjom na teške bolesti.

– Šta da kažemo pacijentima za koje sumnjamo da imaju trombozu krvnih sudova? Njima je neophodan dopler pregled, ali aparat je pokvaren više od 10 dana. Šta možemo da uradimo? Da ih pošaljemo da pregled urade na nekoj privatnoj klinici – upitao je jedan od doktora.

Izvori Danasa objašnjavaju da je kolor dopler sonografija dijagnostička veoma važna metoda koja služi kao dopuna bazičnom ultrazvuku kada se na nekom organu primeti neka promena.

– Pomoću ove metode ispituje se brzina i protok krvi kroz naše krvne sudove i vrši se analiza tog protoka na osnovu čega se donosi zaključak da li na nekom krvnom sudu imamo plakove, koliki su, da li su rizični? Ukoliko je prisutan trombotični plak, takav pacijent je u riziku da oboli od šloga. Ispituje se da li postoje suženja – stenoze ili patološka proširenja krvnog suda – aneurizme – rekli su naši izvori.

Ovom metodom se najčešće pregledavaju krvni sudovi nogu, ruku i vrata, što je od velikog značaja neurolozima i vaskularnim hirurzima, pri određivanju adekvatne terapije pacijentu.

List Danas je uputio pitanja upravi KC šta preduzima povodom pokvarene sonde na ultrazvučnom aparatu i kad će pacijenti ponovo moći da budu dijagnostikovani tom metodom, ali do zaključenja broja nismo dobili nikakav odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari