Pacijentkinja koju su “lekari vređali” negativna na koronu, a razmišlja o tužbi protiv njih 1Foto:Privatna arhiva

Nišlijka Mirjana Jovanović (62), koja je primljena na nišku Kliniku za infektivne bolesti i testirana na novi korona virus 12. marta, nakon što je javno progovorila o uvredama dežurnog epidemiologa Instituta za javno zdravlje tokom sedmodnevnog pokušaja da se testira, negativna je na ovaj virus, potvrdio je danas epidemiolog Branislav Tiodorović.

Jovanović, koja je sinoć otpuštena, je, međutim, najavila mogućnost podizanja tužbe protiv dežurnog lekara ove Klinike, koji joj je, kako je kazala, pre otpuštanja greškom saopštio da ima korona virus, a nakon toga joj, takođe, uputio uvrede “verovatno zbog toga što se obratila medijima”.

Ona je kazala da ima nameru da se obrati sudu, ali da je problem što “ni medicinske sestre, ni vozač Hitne pomoći koji ju je odvezao kući nisu smeli da joj kažu ime lekara”.

– Taj lekar mi je sinoć, kroz zatvoren prozor moje sobe- nije mi dozvolio da ga iskipujem, sa terase na koju pacijenti ne mogu da izađu, saopštio da sam “infektivna” i “pozitivna na korona virus”, a da će “epidemolog da kaže šta dalje”. Lekar nije imao zaštitnu opremu već samo masku, a u sobi su bile dve medicinske sestre pod punom opremom.

Skoro sat vremena sam živela u ubeđenju da sam zaražena, prebirala po glavi sa kim sam sve bila u kontaktu u Švajcarskoj, u kojoj sam posetila ćerku i unuke, a sa kim u Nišu, gde takođe imam unuke. A onda me je primarijus Mirko Ilić pozvao i kazao da moji rezultati još nisu stigli. Ispostavilo se da su pogrešili jer je na klinici bila još jedna Mirjana- kaže ona za Danas.

Jovanović dodaje da je nakon sat i po čekanja na otpusnu listu, otišla da vidi kada će je dobiti, te  srela lekara koji joj je saopštio da je zaražena. Prema njenim rečima, lekar joj je, kada ga je podsetila na takvu grešku, odgovorio: “Ti si za mentalnu bolnicu”, naglasivši da je “napravila veliki problem epidemilozima”. Jutros je, pak, nakon više poziva, dobila obaveštenje da nije zaražena.

Ova Nišlijka je prethodno više dana insistirala da bude testirana, uz obrazloženje da se upravo vratila iz “krizne” Švajcarske, “dobila temperaturu i napade kašlja”, a već je imala hronični bronhitis i šećernu bolest.

Dežurni epidemolog joj je u jednom od razgovora rekao da je preopterećen poslom, pa i zapretio: “Nemoj da vas nabijem tri dana na Infektivno, sa zaraženima“. Posle obraćanja medijima, bris za test na koronu joj je uzet ispred ulaznih vrata Klinike, posle čega je hospitalizovana na jedan dan. Prema njenim rečima, bris je uzeo upravo epidemiolog koji joj je uputio uvrede, zbog kojih se izvinio.

Epidemiolog Tiodorović je danas kazao da je upravo on insistirao da Jovanović bude primljena “bez obzira što po algoritmu Svetske zdravstvene organizacije i Batuta nije bila za testiranje”.

Kako prenose Južne vesti, Tiodorović je uvredu dežurnog epidemiologa, “bez želje da ga pravda”, nazvao “incidentom, koji se i u svakodnevnom životu dešava”, a oko kojeg je “napravljena velika galama”. On je “zamolio epidemiologe da rade sa više energije i imaju više empatije prema ljudima, ali i građane da imaju razumevanja”, pošto epidemiolozi svakodnevno “imaju oko hiljadu poziva”.

Niški Klinički centar danas nije odgovorio na pitanja Danasa da li je tačno da je ovoj pacijentkinji Klinike za infektivne bolesti greškom saopšteno da je zaražena korona virusom, kao i da ju je jedan od lekara Klinike vređao, a ukoliko je to tačno šta će tim povodom biti preduzeto. Bez odgovora je ostalo i pitanje zašto pacijentkinji nije data otpusna lista pri napuštanju klinike.

   U Nišu desetoro zaraženih, od kojih je petoro hospitalizovano

KC Niš je večeras saopštio da se na Klinici za infektivne bolesti “trenutno leči petoro pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa COVID- 19”. Jedan od pacijenata “ima umerene simptome uzrokovane virusom i u stabilnom je stanju”, a ostali pacijenti “uglavnom ne pokazuju simptome”.

Epidemiolog Tiodorović je kazao da je u Nišu danas ukupno desetoro zaraženih. Danas su još dva uzorka poslata na testiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari