Od početka godine u porodilištu pirotske bolnice rođeno je 14 beba, ali se i dalje u ovoj opštini beleži pad nataliteta, kao i u celom Pirotskom okrugu.

Specijalista ginekologije i akušerstva u pirotskoj bolnici dr Miroslav Milev kaže da poslednjih godina opada natalitet u celom Pirotskom okrugu i pirotskoj opštini.

– U 2007. godini na našem odeljenju bilo je 662 porođaja, a prošle godine je bilo 594 porođaja, a rođene su 604 bebe. Od tog broja u prošloj godini u Pirotu je bilo 422 porođaja – kaže dr Milev.

Prema njegovim rečima, najveći pad nataliteta je u Beloj Palanci gde je prošle godine rođeno 48 beba, u Babušnici 63 a u Dimitrovgradu 60 beba.

– Prošle godine na našem odeljenju bilo je 240 prekida trudnoće, a bilo je prekida trudnoća i u privatnim ordinacijama – kaže dr Milev.

U cilju povećanja nataliteta, opština Pirot većtreću godinu iz opštinskog budžeta finansira Program podrške vantelesnoj oplodnji. Uz finansijsku podršku iz budžeta opštine Pirot do sada je pomognuta vantelesna oplodnja za 27 parova sa po 80.000 dinara.

– U prvoj godini primene programa, od 10 bračnih parova rođene su četiri bebe. Tokom prošle godine finansijska podrška obezbeđena je za 17 bračnih parova. Kod svih još nije realizovana vantelesna oplodnja, ali zasad nema potvrde da je došlo do trudnoće. I pored niskog procenta uspešnosti, i tokom ove godine iz budžeta opštine Pirot biće izdvojena sredstva za podršku 10 parova koji roditeljstvo mogu da ostvare jedino vantelesnom oplodnjom – kaže šefica Službe dečje zaštite opštine Pirot Slavica Stanisavljević.

Iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje najavljuju da će u 2009. godini Fond finansirati program veštačke oplodnje kako u državnim tako i u privatnim firmama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari