PAKT: Fakulteti kriju informacije o uslugama koje su pružali u vezi sa projektom "Jadar" 1Foto: Mašinski fakultet u Beogradu (Arhiva)

Nevladina organizacija Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT) objavila je danas da su se Rudarsko-geološki, Mašinski i Građevinski fakultet beogradskog univerziteta odlušili o rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja da javnosti dostave informacije o uslugama koje su pružali kompaniji Rio Sava Exploration u vezi sa projetktom „Jadar“.

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja donela je Rešenje kojim se nalaže Rudarsko-geološkom fakultetu da udruženju Podrinjski anti korupcijski tim-PAKT, dostavi svu dokumentaciju odnosno, dokumente u vezi sa projektom „Jadar“ kompanije Rio Sava Exploration“ doo Beograd, navodi se u saopštenju te organizacije.

Istovremeno, PAKT podseća javnost da je još u maju 2020. godine ustanovljeno da su fakulteti Rudarsko-geološki (RGF), Mašinski i Građevinski u poslednjih par godina od kompanije Rio Sava prihodovali 100,5; 12,05 i 10,2 miliona dinara, a svi fakulteti su odbili da dostave toj organizaciji i javnosti dokumentaciju o tome kakve su usluge pružali kompaniji.

„Posebno je zanimljivo što je rudarski fakultet i pored impozantnih prihoda primao donacije od kompanije Rio Sava, 07. decembra 2010. godine – 947.506 dinara, 23. aprila 2012. godine 44.000, a Rio Sava platila je i narudžbenicu u ime fakulteta 21. oktobra 2019. godine u iznosu od 1.146.960 dinara“, navodi u saopštenju PAKT.

Uprkos rešenju Poverenika RGF „ignoriše tu odluku i dalje krije traženu dokumentaciju od očiju javnosti“, ističe PAKT, navodeći kako od kancelarije Poverenika očekuju da će „vrlo brzo doneti identična rešenja za Mašinski i Građevinski fakultet i Institut Jaroslav Černi“.

U kontrekstu priprema za otvaranje rudnika litijuma doda PAK ukazuje i na podatak da „kompanija Rio Sava u dostavljenim dokumentima kao što je Elaborat o rezervama krije imena autora studija odnosno, imena profesora sa kojima su sarađivali“.

„Na ovaj način se ozbiljno i drastično kompromituje ceo proces, koji kompanija i državni organi žele u javnosti da prikažu kao transparetan“, naglašava u saopštenu PAKT uz ocenu kako ne postoji dilema „da dokumenta koja su od izuzetnog značaja za javnost i život građana Srbije neće ugledati svetlost dana i da je u tom slučaju, sasvim legitimno pravo građana da blokiraju svaki pokušaj ulaska mašina u dolinu Jadra“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari