PAKT: Predsednik obmanuo javnost tvrdnjom da vlast od "Rio Tinta" nije dobila nikakvu Studiju o izvodljivosti 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Predsednik Srbije još jednom je ozbiljno obmanuo javnost tvrdnjom u emisiji „Hit tvit“ da vlast od kompanije „Rio Tinto“ nije dobila nikakvu Studiju o izvodljivosti i da nikakva odluka još nije doneta, saopštilo je danas udruženje Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT).

Dokument „Studija izvodljivosti“ je kompromitovan, upravo tako što ga neko iz Vlade tajno poslao ovoj organizaciji sredinom ove godine, navodi u saopštenju PAKT.

Udruženja PAKT i NE DAMO JADAR su, kakose navodi, analizirali taj dokument i prema njemu su pratili dalje aktivnosti „Rio Tinta“ i upoređivali na koji način se menjaju i zloupotrebljavaju informacije u komunikaciji između nadležnih ministartava i institucija sistema i same kompanije.

U saopštenju se navodi da su „mnogi podaci iz Studije do sad doživeli makar jednu ispravku ili reviziju“.

„Dakle, Aleksandar Vučić i dalje obmanjuje Srbiju ili nešto debelo ne funkcioniše u njegovom nabližem okruženju“, ističe u saopštenju udruženje PAKT, naglašavajućui i da predsednik Srbije „takođe ne govori istinu kada priča o hitnosti donošenja izmena i dopuna Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi“.

Taj Zakon nije menjan još od 1998. godine, navodi PAKT, podsećajući da je SNS na vlasti u Srbiji već skoro 10 godina.

„Vučić sada nama govori da se zakon menja zbog toga što je na tome insistirala EU, a to je samo delimično tačno. Upravo predsednik želi da se sakrije iza poslodavaca iz EU i obećanih izmena ustavnih odredbi. Javnost Srbije treba da zna i da je bilo moguće menjati Ustav i bez promena zakona o referendumu“, istiiče PAKT.

U situaciji kada je Rio Tinto „zapeo“ na kvoti 140 hektara od planiranih 600, donositi preko noći tako ozbiljan i sistemski Zakon o eksproprijaciji i još ga pravdati izgradnjom nacionalnog stadiona je „vrhunsko licimerje i još jedno smejanje u lice narodu“, ocenilo je lozničko udruženje.

Istovremeno, PAKT nezaiva „neistinom“ i da „vladajuća struktura ne stvara zavisan odnos prema Rio Tintu i ako bi im poverovali da još nikakvo odobrenje nije izdato.

To udruženje ističe da „predsednika demantuju i Putevi Srbije i Saobraćajni institut CIP, ali i Ministarstvo građevine koje je odobrilo lokcijske uslove za rudnik litijuma“.

„Tačno je da smo u subotu svi svesno prekšili zakon kada smo na sat vremena blokirali saobraćajnice, ali Vučić propušta da odgovori javnosti zašto skoro godinu dana ćute Ustavni sud, Upravni sud i Tužilaštvo, kada je slučaj Rio Tinto u pitanju?“, ističe u saopštenju lozničko udruženje PAKT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari