Sporazum Kolumbije i SAD kojim bi Vašington dobio pristup vojnim bazama u toj latinoameričkoj zemlji zasenio je samit zemalja Južne Amerike UNASUR koji je juče počeo u Argentini. Taj sporazum izaziva gnev susednih država i ugrožava pokušaje predsednika SAD Baraka Obame da popravi odnose s regionom, ocenjuju analitičari.

Diplomatska vatra je zapaljena samitom u Argentini koja suprotstavlja Kolumbiju, koja je težila bližim odnosima sa Vašingtonom, svojim susedima koji se boje da će američko prisustvo predstavljati pretnju za levičarske vlade. Narod je juče protestovao u San Karlosu de Bariločeu, gde se održava samit južnoameričkih lidera, protiv plana Kolumbije da dozvoli američkim vojnicima veći pristup svojim vojnim bazama.

Predsednik Venecuele Ugo Čaves je jedan od najglasnijih protivnika te ideje i izneo je tvrdnju da je američka imperijalistička agresija razvila „vetrove rata“. Obećao je da će kupiti dodatne ruske tenkove da brani svoju socijalističku revoluciju i rekao kabinetu da se pripremi za ukidanje odnosa sa Bogotom. Kolumbija je na to odgovorila zvaničnom žalbom koju je uputila Organizaciji američkih država, panregionalnom telu, optužujući Čavesa da se meša u njene unutrašnje stvari.

Međutim, zbog svađe Bogota je izolovana. Socijalistički lideri Bolivije i Ekvadora osudili su sporazum SAD i Kolumbije, dok su vlade Argentine, Brazila i Čilea izrazile nelagodnost. Vašington i Bogota su uspeli da odbrane pakt kao administrativno poboljšanje njihove decenijske vojne saradnje u borbi protiv krijumčarenja droge i levičarskih gorila. Predloženim desetogodišnjim ugovorom SAD će dobiti pristup za najmanje sedam kolumbijskih baza, tri vazduhoplovne, dve baze mornarice i dve vojne, i to na teritoriji koja se proteže od Pacifika do Kariba.

Državni sekretar SAD Hilari Klinton izjavila je da trenutno ne postoje planovi da se poveća broj stalnog osoblja koji bi premašio maksimalno dozvoljeni broj koji je odobrio Kongres, i to 800 vojnih i 600 civilnih službenika obavezanih ugovorom. „Svaku aktivnost SAD moraće da unapred odobre obe strane. SAD nemaju i ne traže baze u Kolumbiji. Drugo, neće doći do znatnog povećanja američkog vojnog prisustva u Kolumbiji.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari