Amerika i Palestinska uprava su partneri u nastojanjima da se ostvari pravedan mir i prekinu okupacija i rat, izjavio je juče palestinski predsednik Mahmud Abas u Ramali, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Sjedinjenih Država Barakom Obamom.

On je svoj dvočasovni razgovor sa Obamom nazvao pozitivnim. Abas se zahvalio američkom predsedniku, koji je u sredu započeo trodnevnu posetu regionu, za finansijsku podršku Vašingtona palestinskom narodu.

– Nadamo se da ćemo imati normalan život u slobodnoj državi Palestini čija će prestonica biti Jerusalim – rekao je Abas, prenosi jpost.com.

Barak Obama je kazao da će „ostati posvećen“ stvaranju „nezavisne, održive i celovite“ palestinske države, ali da postizanje tog cilja neće biti lako. Dodao je da neće odustati od stvaranja mira između Izraelaca i Palestinaca „ma koliko to bilo teško“. Ključna stvar u ovom trenutku, rekao je Obama, jeste kako dati suverenitet palestinskom narodu i pružiti bezbednost Izraelcima. Insistirao je na „posvećenosti“ ostvarenju vizije dve države koja je „u najboljem interesu Palestinaca, Izraelaca, SAD i čitavog sveta“.

Kada je reč o nelegalnim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, američki predsednik je kazao da „aktivnosti naseljavanja“ ne smatra konstruktivnim, te da po njegovom mišljenju one ne doprinose miru. Predsednik Amerike je, ocenjuju izveštači, potcenio pitanje naselja rekavši da je „izraelska politika složena i ne može biti promenjena preko noći“, te da Palestinci naselja ne smeju koristiti kao izgovor da ne pregovaraju.

Mahmud Abas je rekao da ne misle samo Palestinci kako su naselja nelegalna, već da je to „globalno viđenje“. On je naveo da je Obami kazao da zahteva prekid izgradnje naselja na teritorijama okupiranim 1967.

– Promene zahtevaju vreme – odgovorio je Obama. On nije saopštavao nove predloge o načinima za obnovu pregovora Izraela i Palestine, ali je kazao da će državni sekretar Džon Keri izdvojiti „značajno vreme“ kako bi pokušao da približi pozicije dve strane koje SAD žele da vrate razgovorima.

Jerusalim post podseća na evoluciju Obaminih stavova. U poznatom govoru u Kairu 2009. je rekao kako SAD ne prihvataju legitimnost kontinuirane izgradnje naselja, a u razgovorima sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom na početku svog prvog mandata otvoreno je zahtevao zamrzavanje „aktivnosti naseljavanja“. U poslednje vreme, međutim, Obama izbegava bilo kakvo direktno pominjanje naselja, već od obe strane zahteva da se uzdrže od „jednostranih“ akata, misleći na ekspanziju jevrejskih naselja, ali i na palestinske inicijative u Ujedinjenim nacijama.

Obama je, međutim, juče rekao i da „palestinski narod zaslužuje okončanje okupacije i svakodnevnog ponižavanja“.

„Predsedniče, pritisnite nas“

Gideon Levi, poznati izraelski novinar koji se u svojim tekstovima grčevito zalaže za okončanje okupacije palestinskih teritorija, piše povodom Obamine posete da je „Izrael toliko uljuljkan i slep da je međunarodni pritisak jedina razumna nada“. „Tačno je, to ne zvuči demokratski, jer promena treba da dođe iznutra. Tačno je, svet ne treba da radi posao Izraela, ali više od tri miliona ljudi neće više prihvatiti da se njihova prava gaze… Ova situacija može se promeniti na jedan od dva načina: terorom i krvoprolićem ili međunarodnim pritiskom i bojkotom. Pritisak je bolji“, napisao je Levi za Haarec. „Obama je došao da bi dobio naklonost Izraelaca (i američkih Jevreja) i želim mu uspeh. Ali pitanje je šta će uraditi sa tim uspehom“, piše Levi dodajući da se izraelsko društvo „neće probuditi ili otrezniti dok njegovim ulicama ne poteku reke krvi, ili dok ne oseti pravi pritisak predsednika (SAD)“.

Hamenei: Sravnićemo Tel Aviv i Haifu

Teheran – Ako Izrael napadne Iran, glavni grad jevrejske države Tel Aviv biće sravnjen sa zemljom, kao i grad Haifa, izjavio je juče vrhovni iranski vođa Ajatolah Ali Hamenei. U govoru povodom prvog dana persijske nove godine, Hamnei je ocenio da je Izrael suviše mali da bi bio smatran neprijateljem i ukazao je da su SAD zapravo „centar animoziteta“ prema Iranu. Hamnei je govor održao pred građanima Mašada na severoistoku Irana, a njegove reči je uživo prenosio državni radio. Veruje se da Izrael jedini na Bliskom istoku poseduje nuklearno oružje, što jevrejska država niti potvrđuje niti demantuje. Beta – AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari