Pančevačka ulica u Zrenjaninu tesna za pojačan saobraćaj, vozači traže da se isključe semafori 1Foto Nadica Jakovljev/Danas

Svakodnevne gužve u Pančevačkoj ulici u Zrenjaninu traju više od mesec dana, od kada se odvijaju radovi na državnom putu Zrenjanin – Ečka. Semafori usporavaju saobraćaj pa se u špicevima kroz ulicu od nekoliko stotina metara putuje i po pola sata. Nadležni nemaju rešenje, osim saobraćajaca koji uskaču kad je gužva najveća.

Automobili, teretnjaci i autobusi koji dolaze ili prolaze kroz Zrenjanin iz pravca Beograda već mesec dana prolaze samo Pančevačkom ulicom. Već bi i to bilo dovoljno za gužve u jednoj prosečnoj zrenjaninskoj ulici, koja nije predviđena za veliku frekvenciju vozila, da na kraju ulice vozače ne dočekaju dva semafora.

Ta dva semafora, koja su na rastojanju od samo nekoliko metara, ujutru i u vreme popodnevnog špica bukvalno blokiraju saobraćaj. Vozači, pogotovo oni koji kroz ovu ulicu prolaze svakog dana ogorčeni su.

“Svakog dana putujem iz Zrenjanina u Ečku i vraćam se baš u špicu. Izgubim pola sata dok prođem kroz ovu ulicu. Semafori ne regulišu saobraćaj nego ga toliko usporavaju da je dovedena u pitanje bezbednost svih učesnika. Vidim svakog dana da neki vozači voze biciklističkom stazom ili se penju na trotoar. Ne razumem, zašto semafore ne isključe dok traju radovi ili bar da ga našteluju da uspe da prođe  više od tri automobila ili jedan kamion” žali se Srđan S. iz Zrenjanina.

Pančevačka ulica u Zrenjaninu tesna za pojačan saobraćaj, vozači traže da se isključe semafori 2

Foto Nadica Jakovljev/DanasPojedini  nervozni vozači, kojima je ove situacije preko glave, voze i biciklističkom stazom i trotoarom.

Vozači koje smo uspeli da pitamo kroz prozor kako podnose ove gužve, saglasni su samo u jednom. Semafore, dok traju radovi, treba isključiti.

Semafori ne mogu da se isključe bez posebne procedure, kažu u Javnom preduzeću za urbanizam. Isključuju se zbog popravke ili remonta a za duže isključenje potreban je poseban elaborat. Takođe, ukoliko bi raskrsnica ostala bez semafora, vozači koji se uključuju sa sporednih puteva, ne bi imali nikakvu šansu da nastave put.

Zrenjaninac Mikloš V. kaže da tek sad vidimo kako u gradu nije rađeno ništa na saobraćajnicama decenijama.

“Imamo saobraćajnice koje su formirane kad i grad, u vreme zaprega, konjanika i pešaka. Od tada niko ništa nije pipnuo, osim magistrale. Sreća da i nju imamo a trebalo je da je širimo u svim pravcima. Od obilaznice ništa, nama sav teretni saobraćaj ide kroz grad a sad kroz Pančevačku, koja takođe nije pripremljena da prihvati ovoliko vozila” kaže Mikloš.

Radovi u fazi 12 trajaće još najmanje mesec dana. Da li postoji mogućnost da se problem nesnosnih gužvi reši na neki drugi način, pitali smo nadležne u Odeljenju za bezbednost u saobraćaju u gradskoj upravi, ali odgovor na mejl nije stigao.

U Policijskoj upravi Zrenjanin kažu da će saobraćajna policija aktivno regulisati saobraćaj u vreme najvećih gužvi.

“Kako ne postoji drugi način a da se ne stvaraju gužve i ne ugrožava bezbednost, saobraćajna policija će u skladu sa procenom ili po pozivu, aktivno regulisati saobraćaj na raskrsnici u Pančevačkoj ulici” rečeno nam je u Policijskoj upravi Zrenjanin.

Na ovoj deonici, prema planu, radovi će trajati do polovine oktobra. Ali to nije kraj, kad se jedna deonica otvori, druga se zatvori.

Rok za završetak svih radova na deonici državnog puta Zrenjanin-Ečka je 1. decembar 2022.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari