Zbog čega opozicija u Pančevu sumnja u masovnu prijavu prebivališta građana iz drugih mesta i gradova pred lokalne izbore? 1Foto: L. M. Briza

Koalicija „Pančevo protiv nasilja“ i Nova DSS Pančevo saopštili su da „sumnjaju da je u Pančevu prisutan trend porasta prijave prebivališta pred lokalne izbore osoba koje ne žive u tom gradu“ zbog čega su se obratili advokatskom timu da bi utvrdili, shodno svojim nadležnostima, kakav je u ovom času birački spisak u tom gradu.

Milica Tomić, poslanica u Skupštini Vojvodine i šefica kontrole na prethodnim pokrajinskim izborima ispred Srbije protiv nasilja, kaže za Danas da se sumnja javila još tokom izbora 17. decembra prošle godine jer je „bilo mnogo poziva za glasanje za ljude kojima nije upisana adresa, već broj zgrade, bez broja stana“. Ujedno, dodaje, poslednje ažuriranje biračkog spiska bilo je 23. jaunara.

„Osim toga, sumnju nam potkrepljuje i nemogunost praćenja promena u biračkom spisku za grad Pančevo. Nije bilo ažuriranja od januara ove godine, a sada smo već u aprilu. U ovom času zajedno sa advokatskim timom, a shodno našim nadležnostima, na sve pravne načine pokušavamo da dođemo do uvida u birački spisak“, kaže ona i dodaje da će posle tog uvida obavestiti javnost o činjeničnom stanju.

Istovremeno, „Pančevo protiv nasilja“ i Nova DSS Pančevo podsetili su da „prema Zakonu o prebivalištu i boravištu Republike Srbije, prebivalište se definiše kao mesto gde se građanin nastanio sa namerom da u njemu živi, odnosno mesto gde se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti“.

„Shodno tome, obaveza nadležnog organa je da odbije prijavu prebivališta ako se ne može utvrditi da građanin ima nameru da stalno stanuje/boravi na adresi koju prijavljuje. Upozoravamo nadležne organe i odgovorne službenike da su u obavezi da rade i deluju u skladu sa zakonom, a ne u interesu političkih partija koje su trenutno na vlasti“, saopštili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari