Panić: Planiramo uvođenje besplatnog obrazovanja za sve, besplatne udžbenike i užine 1Foto: Beta/Svetlana Dojčinović

Predstavnik koalicije „Moramo“ Rade Panić rekao je, predstavljajući program te koalicije na televiziji Pink, da žele da uvedu besplatno obrazovanje za sve što podrazumeva da đaci dobijaju od besplatnih udžbenika do užine, a da roditelji kupuju samo ono što dete treba da obuče

Prioritet koalicije biće proizvodnja obnovljive energije umesto sagorevanja čvrstih goriva, kao i zakon o odgovornom rudarenju i sigurnost da se litijum i bor neće kopati.

Panić je dodao da je cilj da se građani pitaju za to kako će se koristiti novac iz budžeta, da se zalažu da porodilje i trudnice primaju punu zaradu ako su zaposlene, a minimalnu ako su nezaposlene, kao i da dvoje roditelja i jedno dete mogu živeti pristojno od jedne plate.

Dodao je i da su za subvencionisanje stranih radnih mesta, ali ako donose inovativne tehnologije i dobre uslove rada i istakao da Srbija mora da bude „zlatna od žita, pšenice, kukuruza“, a da poljoprivrednicima treba dati subvencije i ukinuti akcizu na gorivo.

Panić je naglasio da se poljoprivrednici moraju obrazovati i unapređivati svoje znanje, a da država treba da im obezbedi sigurna tržišta.

Ukazao je i na potencijal zdravstvenog turizma kako dodatni izvor prihoda, kao i neophodnost razvoja instituta za serume i vakcine Torlak.

Govoreći o spoljnoj politici, panić istakao je da je Evropska „unija jedini put kojim Srbija mora ići“, jer odatle dolazi 70 odsto investicija i izvoza, nepovratnih sredstava, a da se svakako zadrže „dobri bratski odnosi sa Rusijom“ kroz kulturu i veru.

„Jedno ne isključuje drugo. Ono što bih ja isključio je Kina, ona donosi samo prljave tehnologije i robovski rad, što smo mogli videti u Linglongu“, rekao je Panić.

Govoreći o regionu, rekao je da će Srbija poštovati suverenitet svih okolnih zemalja ako oni pobede, a da isto očekuju i od njih, da poštuju suverenitet Srbije u potpunosti i da i u okruženju shvate da bez međusobne saradnje i dobrih odnosa sa prvim susedom ne možete dalje. (kraj) vip/and

„Poruka je da je koalicija Moramo jedina na levoj strani, jedina štiti radnike, jedina garantuje da neće biti kopanja litijuma i bora“, poručio je Panić na televiziji Pink.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari