Papa Franja se sastao sa transrodnim osobama kojima je jedna katolička zajednica pružila utočište 1Audijencija, papa Franja Foto: FoNet/AP

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja sastao se sa četvrtom grupom transrodnih osoba koje su našle utočište u rimskoj crkvi, izvestio je danas vatikanski list.

Susret je održan juče na marginama Franjine nedeljne opšte audijencije. List je citirao sestru Ženevjev Žaningros i sveštenika Andreu Konokiju koji su izjavili da je razgovor sa Papom gostima doneo nadu.

Zajednica Presvete Bezgrešne Device u naselju Torvajanica na periferiji Rima otvorila je svoja vrata za transrodne osobe tokom pandemije korona virusa.

Franja se ranije sastao sa nekima od njih 27. aprila, 22. juna i 3. avgusta, navodi list.

„Niko ne sme da se suočava sa nepravdom ili da bude odbačen, svako ima dostojanstvo da bude dete Božije“, citira list sestre Džiningros.

Neki članovi LBGT zajednice pohvalili su Papu zbog njegovog rada u vezi sa njihovom zajednicom, iako se snažno suprostavio „teoriji roda“ i nije promenio crkveno učenje koje smatra da su homoseksualni činovi „suštinski poremećeni“.

Papa je prošle godine dozvolio objavljivanje vatikanskog dokumenta u kojem se tvrdi da Katolička crkva ne može blagosloviti istopolne zajednice jer „Bog ne može blagosloviti greh“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.