Koalicija SPS i DS u Petrovcu na Mlavi opstala je pošto ministar prosvete nije verifikovao predlog Školskog odbora OŠ „Miroslav Bukumirović Bukum“ u Šetonju da se za direktora te škole izabere učiteljica Dragana Arsić, čiji je izbor doveo do krize vladajuće koalicije u Petrovcu. Direktor pomenute škole, na osnovu koalicionog dogovora, trebalo bi da bude kandidat DS-a.


Koalicija SPS i DS u Petrovcu na Mlavi opstala je, pošto Ministar prosvete nije verifikovao predlog Školskog odbora OŠ„ Miroslav Bukumirović Bukum“ u Šetonju da se za direktora te škole izabere učiteljica Dragana Arsić, čiji je izbor doveo do krize vladajuće koalicije u Petrovcu, jer je za direktora pomenute škole, na osnovu koalicionog dogovora, trebalo da bude kandidat DS-a.

Kriza vlasti u Petrovcu je razrešena tako što su se u njeno rešavane uključili, ne samo lokalni stranački funkcioneri, već i centrale stranaka, na čelu sa Ministrom prosvete Žarkom Obradovićem. Naime, Ministar Obradović 8. marta doneo je rešenje u kojem je odbio da da saglasnost da se za direktora škole u Šetonju postavi Dragana Arsić uz obrazloženje da bi izbor Arsićeve za direktora dovelo, kako piše u rešenju, u pitanje nesmetano obavljanje delatnosti ustanove. To je bio prvi korak ka opozivu Dragane Arsić. Drugi korak je uradila Skupština opštine Perovac koja je na sednici održanoj 17. marta razrešila neposlušnog člana Školskog odbora koji nije glasao po partijsoj direktivi, Slobodana Ilića i na njegovo mesto postavila Milutina Stevanovića. Kako kažu, razrešeni član Školskog odbora Dragan Ilić i predsednik sindikata škole u Šetonju Dejan Špirić, školski odbor je tim činom navukao većini koji će podržati Violetu Miladinović u izboru za direktora, inače člana DS-a, i tako će se ispuniti koalicioni sporazum, kojim je dogovoreno koja će stranka dati kandidata za mesto direktora škole. Prema njihovim rečima nad njima su vršeni strahoviti pritisci sa raznih strana, a najviše od poslanika SPS-a Miletića Mihajlovića, da promene odluku i da utiču na Draganu Arsić da povuče kandidaturu, kako bi se sredilo stanje u koaliciji a samim tim i u lokalnoj vlasti.

– Izvršena je jedna velika nepravda prema Dragani koja je dobila podršku nastavničkog veća i Školskog odbora.To je procedura kojom se bira direktor, a ministar ga samo verifikuje. Zbog političkih interesa poslanik SPS-a vršio je veliki pritisak da se Draganina kandidatura povuče i da se ne ide do ministra,. On nam je poručivao da je bolje tako jer će pre ili kasnije biti onako kako je u koaliciji dogovoreno. Mislio san da je vreme partijašenja davno prošlo, ali sam se prevario. Dragana Arsić nije bila član nijedne stranke ali je svojim radom, znanjem i požrtvovanjem zaslužila da bude direktor – ogorčen je školski sindikalac Dejan Špirić načinom na koji se vrši izbor direktora njegove škole. On je rekao da je član Opštinskog odbora SPS-a i da je razočaran ponašanjem njihovih rukovodioca, pa razmišlja da podnese ostavku u Opštinskom odboru i čak da izađe iz stranke.

Slobodan Ilić razrešeni član školskog odbora, koji je član SPS-a od njenog osnivanja još je ljući i ogorčeniji od sindikalca Špirića. On je u pisanoj izjavi medijima izneo razloge ovih događanja u kojoj navodi:

– Imam 60 godina i bio sam član Školskog odbora u vreme izbora Dragane Arsić, sada razrešene te dužnosti. Pripadam SPS-u čiji sam osnivač i na čiji sam predlog postavljen za člana Školskog odbora. Od strane školskog kolektiva Dragana je imala 21, a Violeta 7 glasa. Petoro članova školskog odbora glasalo je za Draganu a četvoro za Violetu i tim činom završen je izbor za direktora škole. Dragana je birana za direktora kao dobar čovek, dobar pedagog i kao čovek od akcije – objasnio je Ilić u svojoj izjavi kako se birao direktor.

U daljem tekstu izjave navodi se ko je i kako vršio pritisak na njega da promeni svoje mišljenje. – Velike pritiske trpeo sam od poslanika SPS-a Miletića Mihajlovića, zbog kojeg se stidim.Verujem da ovakav teror nije bio ni u vreme turaka. Lično sam imao pritisak da glasam za Violetu koja pripada DS-u. Za Demokratsku stranku nisam nikada glasao, pa ni ovoga puta nisam to učinio. Dobio sam velika obećanja od strane istih, da mi se zaposli sin, ali to nisam mogao da prihvatim zbog savesti i ubeđenja. Zato sam i razrešen iz Školskog odbora – završio je svoju ispovest Ilić dodavši da će najverovatnije da izađe iz SPS-a čiji sam osnivač.

Nesuđeni direktor škole u Šetonju Dragana Arsić, kojoj sve ovo teško pada, kaže da je ponosna što je dobila podršku svojih kolega ali i da se plaši od mogućnosti da joj se neko sveti zbog toga što se kandidovala za mesto direktora.

– Izuzetno sam ponosna što je za mene glasala većina u kolektivu i Školskom odboru ali ministar je drugačije odlučio, iz kojih razloga ne znam. Osamnaest godina bavim se ovim poslom kao učiteljica i nadam se da neću trpeti nikakve konsekvence zbog moje kandidature. Ubuduće radiću savesno, kao što sam i do sada radila ali se plašim za svoj posao. Ipak, vlast je moćna ali verujem da neće ići dotle da mi se svete-rekla je Arsićeva.

Već naredne nedelje, a najkasnije za desetak dana novi Školski odbor izabraće vd direktora škole i tim činom staviće tačku na ovaj prosvetno-politički slučaj u opštini Petrovac koji je dobro uzdrmao odnose u koaliciji i doveo u pitanje opstanak opštinske vlasti.

Petrilikis mlavski

Nedavno je na internetu postavljen, po ugledu na Vikiliks, sajt na kojem je neko izneo informacije o dešavanju i odnosima u lokalnoj vlasti i koaliciji SPS-DS. Petrovčanin, bivši oficir Vladan Arsić kaže da je taj sajt bio postavljan dva puta ali da je oba puta ekspresno skidan, jer je na njemu bilo izneto mnogo dokumentovanih informacija o malverzacijama u lokalnoj samoupravi.

– Petrovac je u medijskoj blokadi i petrovčani se plaše da javno pričaju o vlasti, plašeći se od sankcija.Na sajtu sam pročitao da su se povodom izbora direktora škole u Šetonju potukli predsednik Skupštine i predsednik opštine, kao da su se međosubno tukli i članovi DS-a, Tu je bilo mnogo informacija o malverzacijama lokalne vlasti. Sajt je bio veoma posećen ali je brzo skinut. Verovatno je to lokalna vlast uradila jer im ne odgovara da istina o njima izađe u javnost – kaže Arsić dodajući da ga je veoma žao što nema ko, sem nekoliko novina, da piše o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari