Istorija se ponovila – fudbaleri Partizana su opet u Ligi šampiona. Kao pre sedam godina protiv Njukasla na njegovom Sent Džejms parku, najbolji srpski klub je posle dva poluvremena, dva produžetka i penala sinoć, na gostujućem terenu, dobio odlućujući megdan kvalifikacija za Ligu šampiona sa Anderlehtom i postao deo najprestižnijeg i najbogatijeg evropskog takmičenja – 4:5 (2:2, 0:1).

ANDERLEHT – PARTIZAN 4:5 / 2:2 (0:1)

Strelci: Lukaku 63, Žile 71 – Kleo 15, 53. Stadion: Konstant Vanden Štok. Gledalaca: 27.000. Sudija: Krejg Tomson (Škotska). Žuti kartoni: Kujate, Lukaku, Dešaht (Anderleht), Petrović, Stevanović, Jovanović, Davidov, Krstajić, Kleo (Partizan).

Anderleht: Proto, Žile, Juhaš, Mažuh, Dešaht, Suarez, Bilja, Kujate (od 60. Ležer), Polak, Busafa, Lukaku.

Partizan: R. Ilić, Stevanović, Jovanović, Krstajić, Lazevski, Petrović, Smiljanić, Tomić (od 82. Stanković), S. Ilić (od 19. Davidov), Iliev (od 101. Bogunović), Kleo.

 Sa smešno tankim budžetom naspram većine učesnika LŠ, pa i eliminisanih Belgijanaca, bez jake zaleđine u vidu kvalitetnog nacionalnog prvenstva, povređenih Moreire (nije bio ni u prvih 18) i Saše Ilića (izašao već u 19. minutu), crno-beli su napravili uspeh vredan divljenja, čak i van Srbije, jer sem njih nijedan balkanski tim nije ove sezone stigao do plej-ofa. Kleo je golovima u regularnom delu utakmice nagovestio kraj serije nastupa u nešto slabijoj Ligi Evrope, čime se takođe ne može pohvaliti nijedna ekipa iz regiona, a promašaj Busufe u poslednjoj seriji udaraca s bele tačke izbrisao ružno sećanje na neuspeh legendarnih Partizanovih „beba“ u finalu Kupa šampiona 1966. u Briselu.

Početak utakmice bio je potpuno drugačiji od očekivanog. Niti je Anderleht, po svom domaćinskom običaju, odmah iz svih pravaca i „oružja“ udario po gostima, niti mu je Partizan prepustio startnu ofanzivu, obazrivo vrebajući idealan trenutak za kontraudar. Uloge su zamenjene. Crno-beli su odmah težište igre prebacili na polovinu protivnika, kojem ni tri igrača u najisturenijoj liniji nisu bila dovoljna da se primakne mreži Beograđana, a kamoli ozbiljnije ugrozi njihovog golmana. Sve do zasluženog vođstva otvorenijeg, organizovanijeg i opasnijeg rivala. Ko reskira taj i dobija, dokazao je Kleverson Kordova Kleo u 15. minutu. Na levom krilu neumorni Ivica Iliev s te strane je izveo korner, a maestralni Brazilac iz trka, pored Mažuha, glavom s dva metra matirao Prota i sedmi put od početka evropske sezone pokazao da je najbolja investicija „parnog valjka“ u poslednjih deset i kusur godina. Tek kada su otišli u „minus“, a crno-beli prinudnim izlaskom Saše Ilića (povreda zgloba) izgubili na ideji, tečnosti, čvrstini i mirnoći u veznom redu, Belgijanci su živnuli. I odmah pritisli našeg prvaka, koji se povukao pred probuđenim rivalom. Međutim, njegova jurnjava za izjednačenjem nije urodila plodom do kraja prvog poluvremena, jer su ti naleti ili završavali udarcima pored gola ili ih je Radiša Ilić zaustavljao bez naročitih problema.

Pošto je izdržao (i) terensku inicijativu briselskog tima na otvaranju drugog dela meča, Partizan se uspravio, isprsio i vratio favorita na kolena. Šutem Klea, naravno. Davidov ga je sjajno proigrao centaršutem s desnog boka, a „bombarder“ crno-belih nogom, izbliza, na drugoj stativi rutinski lopu plasirao pored istrčalog golmana domaćina (53), bacio u trans sve „grobare“ ovog sveta i odškrinuo vrata fudbalskog raja. Ali, tamo se ne ulazi tako lako. Višestruko skupljem belgijskom divu bilo je dovoljno samo sedam minuta da pokaže zašto je do pre tri sezone redovno igrao Ligu šampiona, osvajao evropske trofeje i uložio desetine milione evra u ovu ekipu. Robusni Romelo Lukaku sačekao je loptu koja je dugo letela kroz šesnaesterac našeg tima, u padu je „kresnuo“ glavom s peterca, a ona se nezgodno odbila o zemlju i preskočila R. Ilića (63). Da malo zatim Proto nije sjajno ušao u šut Ilievu, pobednik bi bio odlučen već posle sat i po vremena. Ovako, Gijom Žile je pokazao da gol u beogradskom odmeravanju snaga nije bio slučajnost. Atraktivnom parabolom sa dvadesetak metara desni bek Anderlehta „ubo“ je gornji levi deo mreže i celu priču vratio na početak (71). Nisu on i njegove kolege htele produžetke, pa su nastavile sa atacima, ali im je sve umorniji i na momente, pogotovo u defanzivi, konfuzniji, tj. dekoncentrisaniji Partizan odoleo. Brži, snažniji i odmorniji šampion Belgije pogodio je istina još jednom u „metu“, ali je Lukaku to učinio iz ofsajda, pa su krenuli dopunskih pola sata trke, tuče i igre živaca, u koji je naš šampion ušao opterećen velikim brojem žutih kartona.

Imali su izabranici Arijela Jakobsa i u tom periodu nešto više šansi za konačni udarac, ali su puleni Aleksandra Stanojevića vešto, uz malo sreće i nekoliko sjajnih intervencija R. Ilića, izbegli nokaut i zakazali penal obračun. Ispod tribine s Partizanovim navijačima. Odakle je krenulo neopisivo slavlje crno-belih. Partizan je svime što je pokazao u 180 minuta fudbalskog rata sa Anderlehtom , a pre toga sa Pjunikom i Helsinkijem, zaslužio da učestvuje u trci za evropsku krunu. Tamo su ga odveli precizno izvedeni jedanaesterci Klea, Petrovića i Stankovića, odnosno šutevi nebu pod oblake Suareza, Bilje i Busufa, koji je skromne, ali srčane, vredne crno-bele ispratio u klupsku elitu.

Stanojević: Pobeda za Srbiju

Trener Partizana Aleksandar Stanojević bio je presrećan posle pobede.

– Svaka čast momcima. Dali smo četiri gola Anderlehtu, nismo slučajno u Ligi šampiona. Imali smo i problema, povredu Saše Ilića, igrače koji nisu bili dovoljno spremni. Međutim, ekipa je odigrala hrabro do kraja, trčali su, igrali disciplinovano. Ovo je pobeda za sve u Srbiji. Naš sledeći cilj je da odigramo dobro i u takmičenju po grupama, a ne samo da budemo učesnici. Nije bitno ko će nam biti rival. Imamo obavezu prema navijačima da svaku utakmicu odigramo dobro – istakao je Stanojević.

Milionska zarada

Patrtizan će dobro naplatiti sinoćnji podvig, jer će mu kao i svakom akteru LŠ pripasti 7,1 miliona evra. Na ovaj iznos treba dodati prihove od prodaje karata, TV prava i novih sponzorskih ugovora, što znači da crno-beli imaju pokriven budžet za ovu sezonu. I više od toga.

Sutra žreb grupa

Krstajić, Kleo, Iliev, Davidov i ostali sutra će saznati imena protivnika u Ligi šampiona. Sastavi grupa LŠ biće određeni popodnevnim žrebom u sedištu Evropske fudbalske federacije u Nionu.

Slavlje na ulicama

Odmah po završetku utakmice ljubitelji fudbala izašli su na ulice širom Srbije proslavljajući veliki uspeh crno-belih. Veselo je bilo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Vranju, Subotici i drugim većim gradovima, gde su se desetine hiljada navijača radovali do ranih jutarnjih časova.

Kamara stiže u Humsku

Mohamed Kamara, fudbaler Helsinkija, potpisaće ugovor sa Partizanom pošto su se dva kluba i agent zadnjeg veznog iz Sijera Leonea dogovorili o uslovima transfera. Kamara je „kupio“ stručni štab crno-belih pogotkom sa 20 metara u revanšu prethodne runde kvalifikacija za LŠ, a pravo nastupa za svoj novi tim u evropskom takmičenju imaće samo ako Finci budu eliminisani od Bešiktaša u borbi za LE.

4. kolo kvalifikacija Lige šampiona

sinoć                                                 prvi meč

Hapoel T. – Salcburg 1:1 (0:1)                  3:2

Šerif – Bazel               0:3 (0:0)                 0:1

Anderleht – Partizan 4:5 / 2:2 (0:1)         2:2

Sevilja – Braga          3:4 (0:1)                  0:1

Sampdorija – Verder 3:2 / 3:1 (2:0)         1:3

danas

Kopenhagen – Rozenborg 20.45              1:2

Žilina – Sparta P. 20.45                             2:0

Totenhem – Jang bojs 20.45                    2:3

Okser – Zenit 20.45                                  0:1

Ajaks – Dinamo K. 20.45                           1:1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari