Pašalić: Moramo postaviti jedinstvene kriterijume za prepoznavanje zloupotrebe dečjeg rada 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da moramo biti svesni ozbiljnosti problema sa kojim se suočava svet a to je eksploataciju dece kroz rad.

„Ovaj dan pruža nam priliku da prepoznamo i ukažemo na hitnost eliminisanja dečjeg rada i stvorimo kvalitetniju budućnost za svu decu, naveo je Pašalić u saopštenju.

Pašalić je istakao važnost postojanja jedinstvenih kriterijuma i načina registrovanja te pojave u našem društvu i obezbeđivanje mehanizama za sprečavanje dečjeg rada na lokalnom, regionalnom i centralnom nivou.

Dečji rad je kršenje osnovnih prava dece na obrazovanje, zdravlje, bezbednost i razvoj. Milioni dece širom sveta suočavaju se sa prisilnim radom u opasnim i nehumanim uslovima, lišeni mogućnosti za igru, obrazovanje i pravilan razvoj, što je danas neprihvatljivo.

Pašalić je istakao da deca spadaju u najosetljivije grupe lica koja moraju dobiti adekvatnu zaštitu prilikom radnog angažovanja.

Procene zasnovane na međunarodnim i nacionalnim standardima ukazuju da je u Srbiji oko 82.000 dece uzrasta od pet do 17 godina izloženo zloupotrebi dečjeg rada, i to najčešće u ruralnim oblastima, u sektoru poljoprivrede i domaćinstvima u kojima nosilac domaćinstva poseduje niži nivo obrazovanja.

kako naglašavaju iz kabineta zaštitnika građana, decu u radne aktivnosti uglavnom uključuju roditelji, starija braća ili sestre, a jedna od ključnih posledica je zanemarivanje obrazovanja ili rano napuštanje školovanja.

„Država, organizacije civilnog društva, privredni sektor i pojedinci imaju ključnu ulogu u borbi protiv dečjeg rada. Moramo jačati zakonodavstvo i politike koja štite decu od iskorišćavanja, osnaživati institucije koje sprovode zakon i unapređivati saradnju na nacionalnom i međunarodnom nivou“, poručio je Zoran Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari