Pašalić: Namera je da izmestimo decu sa smetnjama u razvoju iz ustanova u primarne porodice 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, komentarišući izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“, da je namera da se sva deca sa mentalnim oboljenjima, koja su u ustanovama socijalne zaštite, izmeste u primarne porodice, kod rođaka ili hranitelja, ali to nije lako ostvarljivo.

To je namera do koje nije lako doći. Imao sam kontakte sa tom decom, verbalne kod onih kod kojih je moguće ili neverbalne, kada vidite šta im treba, a treba im kontakt zasnovan na emociji i empatiji, rekao je Pašalić za N1.

Da li će primarna porodica, rođaci ili hranitelji to pružiti? Pitanje je ozbiljno, naglasio je Pašalić i istakao da je video slučajeve da su deca u nehumanim uslovima, sretao je decu kojima tamo nije mesto, koja su sklonjena da bi ih „skinuli s vrata“.

Ima i mini zajednica, gde sam video da su deca zadovoljna ili uglavnom zadovoljna, predočio je on i napomenuo kako ne želi da govori o onome što je imao prilike da vidi u odnosu porodice ili rođaka prema takvoj deci – da ih sklanjaju od očiju javnosti.

Ne branim nikoga, video sam tu decu, koja su ležala da dušecima, koje nemaju dekubit, jer su ljudi radili sa njima veoma predano, ali video sam i decu koja nisu okupana i o kojima se ne brine, istakao je Pašalić.

Po meni to je posao koji se mora brzo uraditi, otići u domove i uraditi supervizija stanja. Najveći deo poseta koje smo mi radili su nenajavljene, da neko ne bi „ušminkao situaciju“, rekao je Pašalić i ukazao da ta kontrola nije posao samo jednog ministarstva.

Komentarišuću aferu Petnica, Pašalić je za N1 rekao da su tražili neophodne podatke od Poverenika za informacije od javnog značaja, Ministarstva prosvete, od Ministarstva finansija – odnosno Trezora, jer, iako je Petnica udruženje građana, budžetski korisnici su uplaćivali novac i radi se provera u proteklih 10 godina.

Upitan kako te provere mogu da pomognu žrtvama seksualnog uznemiravanja u IS Petnici, Pašalić je rekao da Kancelariju Zaštitnika zanima kako takvi oblici obrazovanja i vaspitanja funkcionišu u pogledu brojnih faktora sa insitucijama i Ministarstvom prosvete.

Tako možemo predložiti eventualne izmene zakona koja se odnose na obrazovanje, da kolokvijalno kažem, da se kontrolišu takvi oblici organizovanja vaspitanja i obrazovanja, rekao je Pašalić.

Gest lične prirode je ostavka direktora IS Petnice, smatra on, ali ne bi bilo pošteno da se sve stavi na leđa jednog čoveka.

Osumnjičeni, koliko imam saznanja, nije više u Petnici, a ono što će se dogodti sa slučajem seksualnog uznemiravanja je pitanje tužilaštva i suda, rekao je Pašalić za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari