Pašalić: Otkloniti opasnost da izbeglice iz Ukrajine postanu žrtve trgovine ljudima 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić razgovarao je danas sa ombudsmankom Ukrajine Ljudmilom Denisovom o konkretnoj pomoći ukrajinskim izbeglicama koje borave u našoj zemlji i sprečavanju potencijalne opasnosti da te izbeglice, pre svih žene i deca, postanu žrtve trgovine ljudima.

U onlajn razgovoru, koji je organizovan na zahtev Denisove, Pašalić je najavio da će u najskorijem roku posetiti građane Ukrajine koji su izbegli u Srbiju, kako bi se upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze i informisao o vrstama pomoći su im potrebne, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika građana.

„Zaštitnik građana Srbije je novim zakonom dobio mandat za obavljanje poslova nacionalnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima. Tim sa kojim sarađujem i ja lično potrudićemo se da se takva situacija u Srbiji ne dogodi“, rekao je Pašalić.

Ombudsmanka Ukrajine je tokom razgovora sa Pašalićem navela da je, prema podacima koje ima njena kancelarija, kroz Srbiju prošlo 13.000 građana Ukrajine a da je njih 2.000 ostalo u našoj zemlji.

Denisova je naglasila da će razgovori koje Pašalić planira da održi sa ombudsmanima regiona biti veoma važni za položaj ukrajinskih izbeglica, posebno u svetlu predstojećeg zasedanja Evropske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENHRI) na kojem će apelovati na sve države članice da prihvate izbeglice iz Ukrajine i omoguće im dostojanstven život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari