Pašalić o slučaju Danke Ilić: Senzacionalističko izveštavanje više povredilo žrtvu, ne vidim njegovu svrhu 1foto FoNet Zoran Mrđa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić danas je, govoreći o izveštavanju pojedinih medija u slučaju ubijene devojčice Danke Ilić, izjavio da insistira na tome da se u takvim situacijama izveštava tako da javnost bude informisana, ali ne da se žrtva sekundarno viktimizuje, kao i njena porodica.

Pašalić je za RTS rekao da se u praksi pokazalo da je senzacionalističko izveštavanje više povredilo žrtvu, ako je preživela, njenu porodicu i građane, uz napomenu da senzacionalističko izveštavanje ima kontraefekat i da ne vidi njegovu svrhu.

Istakao je da je institucija zaštitnika građana više puta apelovala da se ne izveštava na senzacionalistički način, ali da to nije dalo rezultata.

Kada je reč o masovnim ubistvima u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, Duboni i Malom Orašju početkom maja prošle godinje, Pašalić je naveo da su te tragedije obeležile celu generaciju školaraca.

Pašalić kaže da mora da se uzme u obzir da je posle masovnog ubistva počinilac imao veliku podršku na društvenim mrežama.

„Moramo da povedemo računa da nam se tako nešto ne bi ponovilo. Virtuelni svet u kome deca borave dugo dovode do toga da razmišljaju na pogrešan način“, napomenuo je Pašalić.

Upitan o deci koja žive na ulici, Pašalić je rekai da postoji evidencija samo onih koji se bave prosjačenjem.

„Bitno je da to oni ne mogu da rade sami, u najvećem broju slučajeva postoji neko ko organizuje tu decu, a oni su retko padali pod ruku zakona“, kazao je Pašalić i dodao da mora da se vidi da li o deci koja žive na ulici ima ko da se brine, a ako nema, mora država da preuzme brigu o njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari