Pašalić traži izmenu zakona: Decu koja prisuistvuju nasilju tretitari kao žrtve nasilja 1Foto FoNet Milica Vučković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ponovo je zatražio od nadležnih organa da preduzmu aktivnosti za izmenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici kojima bi se, između ostalog, propisalo i da je dete žrtva nasilja uvek kada prisustvuje nasilju nad članom porodice ili bliskom osobom.

Pašalić je, u susret 4. junu – Međunarodnom danu dece žrtava nasilja, rekao da nadležni organi neretko dete koje prisustvuje nasilju u porodici ne prepoznaju i ne tretiraju kao žrtvu nasilja, te da zbog toga dolazi i do fatalnih ishoda.

U preporukama koje je Zaštitnik građana upućivao nadležnim organima koji postupaju u slučajevima nasilja u porodici naglašavano je da je dete uvek žrtva nasilja u porodici kada prisustvuje porodičnom nasilju nad članom porodice ili bliskom osobom.

„Utvrdili smo različita postupanja nadležnih organa u zaštiti dece od nasilja u porodici, kao i nepravilnu ili nedoslednu primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koja najčešće rezultira izostankom procene rizika za dete od strane postupajućih policijskih službenika, a kasnije i stručnih radnika organa starateljstva, zbog čega deca najčešće nisu bila obihvaćena individualnim planovima zaštite“, rekao je Pašalić, a prenosi pres služba Zaštitnika građana.

On je podsetio da je po sopstvenoj inicijativi, na osnovu objava u medijima da je dvogodišnja devojčica iz okoline Zaječara preminula nakon što ju je pretukao vanbračni suprug njene majke, u februaru 2023. godine pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad i Zdravstvenog centra u Zaječaru, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom ovog postupka kontrole, koji je okončan krajem maja 2023. godine, kako se dodaje u saopštenju, Zaštitnik građana je tražio od resornog ministarstva da izvršni nadzor nad radom CSR Zaječar, tokom kojeg su utvrđeni propusti u stručnom radu Centra jer je samo formalno postupao po modelu zaštite od nasilja u porodici i jer je izostalo sačinjavanje planova mera i usluga zaštite žrtava nasilja.

Zaštitnik građana je još utvrdio da je CSR Zaječar u celosti postupio po naloženim merama ministarstva za otklanjanje propusta, a od direktora CSR Zaječar traži da obezbedi da stručni radnici u budućem radu decu prisutnu porodičnom ili partnerskom nasilju uvek i bez izuzetka tretiraju kao žrtve nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja i u skladu s tim planiraju i preduzimaju mere za zaštitu deteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari