Pašalić: Utvrditi svačiju odgovornost u slučaju zlostavljanja osmogodišnjeg deteta 1Foto FoNet Milica Vučković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je bitno da se utvrdi svačiji deo odgovornosti u slučaju osmogodišnjeg deteta koje je, kako se sumnja, otac držao zatočeno u stanu.

„Uglavnom se odgovornost vezuje za centre za socijalni rad, ali u pitanju je ceo lanac koji se mora zatvoriti ne samo u ovom slučaju, nego u svakom slučaju koji je bio pred institucijom Zaštitnika građana“, rekao je Pašalić televiziji Insajder.

Ombudsman je istakao da će se ispitati reakcija policije na obaveštenja komšija da su više puta čuli plač deteta i sve okolnosti koje bi ukazivale na to da je dete zlostavljano ili zanemareno.

On je rekao da bi, na primer, ako je dete ikada bilo u Domu zdravlja na Paliluli ili Zvezdari, ta zdravstvena institucija morala da utvrdi u kakvom je psihofizičkom stanju dete u skladu sa godinama, kao i status higijene, uhranjenosti, povreda koje ukazuju na nasilje i status obavezne vakcinacije.

Upitan zašto Ministarstvo prosvete nije pokrenulo proceduru kojom bi utvrdilo zašto dete ne ide u školu, Pašalić je rekao da se onda kada dete stasa za školu obaveštava nadležna škola od lokalne samouprave, a svakako i roditelji, da dete mora biti upisano u školu, jer je osnovna škola obavezna.

„Nadležna škola daje informaciju upravi da li je dete upisano, a isto važi ako dete odsustvuje, recimo upisano je, ali ne dolazi dva do pet dana, i tada se obaveštavaju svi nadležni, a svakako centar za socijalni rad“, dodao je Pašalić.

On je pokrenuo hitan postupak kontrole više institucija – Ministarstva za brigu o porodici, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i institucija na nivou Grada i opština, a naveo je da je najduži rok za odgovore 15 dana, s tim što će se potruditi da to bude ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari