Patrijarh Irinej: Nema vanrednog Sabora o Kosovu i Metohiji 1Foto: FoNet / Aleksandar Levajković

Patrijarh srpski Irinej izjavio je za Danas da „vanrednog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC neće biti, već se najverovatnije čekati na redovno majsko zasedanje“ na kome će Kosovo i Metohija biti jedna od glavnih tema“.

Prema patrijarhovim rečima, „stigla su samo tri zahteva, dok je za sazivanje vanrednog Sabora potrebna natpolovična većina“ od broja najvišeg jerarhijskog i crkvenozakonodavnog tela SPC.

U beogradskim medijima juče se spekulisalo da je u poslednja dva meseca šest arhijereja SPC tražilo vanredno zasedanje Sabora o KiM. U visokim crkvenim krugovima Danasu je nezvanično objašnjeno da je reč o zahtevima koje je više vladika podnelo prošle godine tražeći da se održi redovno jesenje zasedanje Sabora na kome bi SPC zauzela jedinstven stav o KiM, a koji su i dalje otvoreni. Prvi zahtev, kako navode izvori našeg lista, koji je podneo za Kosovo nadležan episkop raško-prizrenski Teodosije, podržala su petorica vladika.

U prisustvu više arhijereja SPC, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu patrijarh Irinej uručio je juče visoka crkvena odlikovanja – Orden Svetog Save Prvog stepena osnivaču dobrotvorne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ iz Francuske Arnou Gujonu i Orden svetog cara Konstantina bivšem potporučniku Grčke ratne mornarice Marinosu Ricudisu. Pirejac Marinos Ricudis odlikovan je, na predlog patrijarha Irineja, zato što je odbio naređenje vojne komande i vratio iz Jadranskog mora brod kojim je komandovao da ne bi učestvovao u NATO bombardovanju SR Jugoslavije. On je zbog tog, prema patrijarhovim rečima, „časnog i hrabrog čina“, kažnjen sa dve i po godine vojnog zatvora.

– Smatram da nisam dostojan ovakve časti koju ste mi ukazali. Tu čast upućujem vašem narodu, njemu prvome pripadaju sve nagrade i najznačajnija odlikovanja. Na ovom svetom časnom mestu, očima ispunjenim suzama radosti, uznosim nadu u ime Gospoda našeg Isusa Hrista da nećete biti sami u svojoj borbi i da će svagda uz vas biti hrabri ljudi iz celog sveta, koji će se žrtvovati i biti sa vama i u radosti i u iskušenjima, rekao je Ricudis primajući orden.

Na predlog episkopa raško-prizrenskog Teodosija, Arno Gujon, odlikovan je za „delotvornu ljubav pokazanu svesrdnim i nesebičnim zalaganjem u prikupljanju i pružanju neophodne materijalne i finansijske pomoći za SPC i stradalni narod na KiM, kao i za istrajno svedočenje istine o životu našeg naroda u ovoj srpskoj pokrajini“. Gujon je odlikovanje SPC „posvetio svim žrtvama na KiM, od kosovskog kneza Lazara do Olivera Ivanovića, kao i junacima današnjeg doba – Srbima sa KiM, koji opstaju na svojim ognjištima u nehumanim uslovima“.

– Nisam siguran da sam za 14 godina rada promenio mnogo u njihovim životima, ali su oni promenili moj život, pogled na svet i pokazali mi pravi značaj slobode i kako se boriti za nju – poručio je Arno Gujon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.