Patrijarh Irinej stigao u Jordan na poziv jerusalimskog patrijarha Teofila 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Poglavar Srpska pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej stigao je danas u Jordan, na poziv jerusalimskog patrijarha Teofila, kako bi u Amanu učestvovao na „bratskom sabranju“ poglavara pomesnih pravoslavnih Crkava, saopštila je Informativna služba SPC.

U delegaciji SPC su i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kao i episkopi bački Irinej i kruševački David.

Patrijarh Teofil uputio je, krajem prošle godine, poziv na sastanak poglavarima pravoslavnih Crkava kako bi se razgovaralo o pravazilaženju spora nastalog nakon što je Vaseljenska patrijaršija dala autokefalnost crkvenim organizacijama u Ukrajini, uprkos protivljenju Ruske pravoslavne crkve koja je to osudila kao upad u njeno kanonsko područje.

Moskovska patrijaršija priznaje na toj teritoriji samo pravoslavnu Crkvu koja u okviru nje deluje kao autonomna, što je stav i SPC.

Postupak Vaseljenske patrijaršije, za sad, su podržale Grčka crkva i Aleksandrijska patrijaršija.

Neke od Crkava, koje nisu priznale novu autokefalnu Crkvu u Ukrajini, a očekivalo se da dođu na savetovanje, odustale su od učešća.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej smatra da je u njegovoj nadležnosti da saziva skupove pravoslavnih poglavara.

U Beogradu je nedavno boravio i predsednik Odbora za spoljne poslove Moskovske patrijaršije, njen „šef diplomatije“, mitropolit Ilarion kako bi sa vrhom SPC razgovarao o ovoj temi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari