Patrijarh Irinej: Višestruki slavljenik 1Patrijarh Irinej: Foto FoNet/SPC

Patrijarh srpski Irinej prošlog petka, na „crveno slovo“ – praznik Uspenja Presvete Bogorodice, napunio je 90 godina.

Stigle su mu vip čestitke iz vrha Ruske, Rumunske, Češke pravoslavne crkve, od pape Franje, dvojice predsednika – Srbije i Rusije, prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, kako je obavljeno na sajtu SPC.

Patrijarh je ove godine zapravo višestruki slavljenik – u njoj obeležava i prvu deceniju svog patrijaraškog staža, 60 godina monaške i 45 godina episkopske službe.

Rodom je iz okoline Čačka. Školovao se u Prijevoru, Čačku, Prizrenu, Beogradu i Atini. Zamonašen je u manastiru Rakovica. Bio je profesor i rektor Prizrenske bogoslovije, upravnik Monaške škole u manastiru Ostrog.

Za vikarnog episkopa moravičkog izabran je 1974, a godinu dana kasnije i za episkopa niškog. Na tron Svetog Save stupio je krajem januara 2010. u beogradskoj Sabornoj crkvi kao 45. poglavar SPC, a potom je ustoličen i u Pećkoj Patrijaršiji.

U trenutku njegovog dolaska na čelo SPC verovalo se da će dotadašnji štedljivi niški vladika biti najbolje, kompromisno rešenje za naslednika pokojnog patrijarha Pavla. Ali posle samo tri nedelje pod njegovim patrijaraškim žezlom počelo je cepanje SPC.

Iz Sabora su „uklonjena“ petorica arhijereja u kanonski spornim crkvenim procesima. Neki od njih su dobili satisfakciju na svetovnim sudovima, dok se, uz pozivanje na Vikiliks, spekulisalo o uticaju Zapada i kabineta tadašnjeg predsednika Borisa Tadić na potrese u Crkvi.

Priča se i da patrijarh nije odmah shvatio da je u novoj SNS vlasti „glavni igrač“ Aleksandar Vučić, na kog je prvi tipovao njegov imenjak episkop bački.

Kasnije je to nadoknadio podrškom u svakoj (ne)prilici AV politici i „borbi za KiM“, uključujući i prošlogodišnje, po mnogima, skandalozno uručenje najvišeg ordena SPC.

Obojica sad nastoje da u istoriju SPC uđu kao državno-crkveni „dvojac“ koji je završio Svetosavski hram na Vračaru.

Dok neki sumnjaju da je državni novac za završetak Hrama „cena“ za ćutanje Crkve uoči najavljenog pravnoobavezujućeg sporazuma sa Prištinom, pojedine srpske vladike, zbog svega što se događa u SPC, otvoreno govore da sadašnjeg poglavara smatraju „najgorim u proteklih 800 godina srpske autokefalnosti“.

Iako se u crkvenim krugovima spekuliše da Crkvu „iz senke“ vode patrijarhov bački imenjak i prvi čovek Vučićevog kabineta Nikola Selaković, 45. poglavar SPC kaže da se „trudi i čini sve što je u njegovoj moći da Crkvu vodi ispravnim putem, iako živimo u vremenu kada nije lako biti na nekom visokom položaju i kad nije jednostavno ni biti patrijarh“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari