Patrijarh otvorio izložbu "Jedan vek od vaspostavljanja Srpske Patrijaršije 1920 - 2020" 1Foto: Instagram/patrijarh Porfirije/Prinscreen

Patrijarh srpski Porfirije večeras je u sremskokarlovačkom Patrijaršijskom dvoru otvorio multimedijalnu izložbu pod nazivom „Jedan vek od vaspostavljanja Srpske Patrijaršije 1920 – 2020“.

Čestitajući ovaj jubilej, patrijarh je rekao da Sremski Karlovci svojom materijalnom i duhovnom kulturom svedoče da je naša crkva prožeta sa našim narodom, i da je naš narod u isto vreme naša crkva, ističući da je ova izložba prilika da, šetajući kroz prošlost, bolje upoznamo sebe, prenela je Radio-televizija Vojvodine.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je Crkva uvek bila stožer našeg postojanja, čuvar našeg duhovnog i nacionalnog bića i temelj našeg identiteta.

Zato je i ova svečanost povod da u znak zahvalnosti i poštovanja smerno pognemo glave pred svima onima koji su, kroz vekove, plamen te zublje predano čuvali kao zaveštanje predaka, kao smisao života i kao svetlost koja će zariti i ozariti ne samo njihovo nego i sva potonja pokoljenja našeg naroda, rekao je Mirović.

Kako je naveo, važnu simboliku ima i to što ova svečanost počinje u predvečerje 15. maja – dana na koji je baš u Sremskim Karlovcima 1848. godine stvorena Srpska Vojvodina i obnovljeno zvanje i dostojanstvo srpskog patrijarha.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da smo privilegovani kao generacija koja obeležava ovaj važan istorijski datum za našu crkvu, za naš narod i našu državu, i koliko god se trudili da nas razdvoje i podele, to su neraskidiva tkiva.

I u dobu posle carstva, kneževine i despotovine, u dobu okupacije sa juga i severa, kada je ukinuta Pećka patrijaršija, svi pokrajinski delovi svete Srpske pravoslavne crkve su čuvali srpsko ime, narod i njegovo kulturno nasleđe, a pre 102 godine je sazrelo vreme da se oni spoje pod tronom srpskog patrijarha. Narod, crkva i država su neraskidiva tkiva, vazda bili i ostali, kazao je Vučević.

Sutra u 8.30 časova u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog patrijarh Porfirije će održati svetu arhijerejsku liturgiju, kao i čin priziva Svetog Duha, na kojoj će mu sasluživati arhijereji, članovi Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, koji će prvu svečanu sednicu održati odmah po bogosluženju u prestonoj dvorani Patrijaršijskog dvora.

U 12 časova, na gradskom trgu ispred Patrijaraškog dvora i Saborne crkve, biće održana svečana akademija, koja će biti otvorena čitanjem Saborske poslanice povodom velikog jubileja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari