Patrijarh Porfirije će za Svetog Iliju služiti liturgiju u obnovljenoj crkvi u Teslinom Smiljanu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Patrijarh Porfirije će 2. avgusta na praznik Svetog proroka Ilije u ličkom selu Smiljanu služiti liturgiju i osveštati obnovljenu crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, saopštila je danas informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC).

U saopštenju se navodi da je u parohijskom domu pored obnovljene crkve koja će biti osveštana, 10. jula 1856. godine rodjen naučnik Nikola Tesla, koji je u tom hramu i kršten već dan po rodjenju.

„Istorijska poseta patrijarha Porfirija podudara se sa godišnjicom mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan 1941. godine, koje je nastavljeno i narednih avgustovskih dana, kada je pobijeno više stotina Srba svih uzrasta, od novorodjenčadi i dece do staraca“, navodi se u saopštenju.

SPC podseća da je u masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno blizu 590 nevinih žrtava, medju kojima i jedanaest bliskih Teslinih rodjaka, nakon čega su ustaše 1942. godine crkvu sravnili sa zemljom.

„Obnova crkve je počela 1986. godine sredstvima Srba iz Čikaga, da bi tokom poslednjeg rata od 1991. do 1995. godine obnovljeni hram ponovo bio porušen i opljačkan. Danas je, trudom vladike Gerasima, sveštenstva i prilozima vernog naroda hram, koji je u potpunosti obnovljen i živopisan, ponovo mesto u kome se upućuju molitve za mir, ljubav i spasenje čitavog sveta“, navodi se u saopštenju SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari