Patrijarh Porfirije i Vulin o očuvanju sigurnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji 1Foto: MUP

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije primio je danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Vulin je upoznao patrijarha Porfirija sa nastojanjima državnih organa Srbije da se očuvaju mir i sigurnost na čitavom prostoru na kome živi srpski narod, a naročito na Kosovu i Metohiji.

„U tom cilju ministar Vulin je posebno istakao ulogu Srpske Pravoslavne Crkve i njenog nastojanja da uporedo sa drevnim manastirima i svim drugim svetinjama, u južnoj srpskoj pokrajini nastavi da u miru i sigrunosti živi i srpski narod”, ističe se u saopštenju.

Sagovornici su se složili da po modelu kako su zaštićena ljudska i verska prava naših sugrađana drugih vera i nacija u Srbiji, treba nastojati da budu zaštićena i ljudska i verska prava našeg naroda koji živi izvan otadžbine.

Bilo je reči i o daljim merama koje će doprineti da se zemljište oduzeto Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na Kosovu i Metohiji konačno vrati u posed Crkve.

Srpski Patrijarh je sa zadovoljstvom saslušao obaveštenje o pripremama za podizanje Memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini i istakao da je za Crkvu najbolji model izgradnje kulture sećanja onaj koji je primenjen u samom Jasenovcu, podizanjem manastira kao mesta molitve u kome svako, bez ikakve diskriminacije može da se pomoli za postradale.

Patrijarh Porfirije je, kako se dodaje u saopštenju, posebno zablagodario i dao svoj blagoslov inicijativi za izgradnju crkava i molitvenih mesta u objektima Žandarmerije i drugim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.