Patrijarh Porfirije: SPC pokreće godišnju stipendiju za studente fakulteta osnivača BU 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije objavio je da SPC danas u spomen na patrijarha Irineja, koji je preminuo pre godinu dana, pokreće godišnju stipendiju za najbolje studente sa fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu.

„U njegov spomen, a baštineći duh prethodnih pokolenja posebno brigu o školovanju mladih, odlučio sam da danas objavimo konkurs za godišnje stipendije studentima završne godine onih fakulteta koji su osnivači Univerziteta u Beogradu: Pravnog, FiloZofskog, Tehničkog, Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta“, naveo je Profirije na Instagramu.

Srpska prosveta, obrazovanje u srpskom narodu, počelo je u srpskim manastirima, u srpskoj crkvi, od Svetog Save pa dalje svih svetih Nemanjića, kazao je Porfirije i dodao da je i u vreme otomanskog ropstva prosveta očuvana u manastirima.

„Danas i kao patrijarh, i kao univerzitetski profesor, želim da nastavim tu tradiciju, prvo u malom, ovim stipendijama, za koje konkurs danas objavljujem, a nadam se narednih godina u mnogo većem obimu“, napisao je patrijarh u objavi na Instagramu.

Uslovi konkursa biće objavljeni u ponedeljak na zvaničnom sajtu SPC.

Porfirije je danas u kripti Hrama Svetog Save lslužio iturgiju i pomen povodom godinu dana od smrti patrijarha Irineja.