Patrijarh Porfirije u hramu Svetog Save: Imajte u molitvama moje ime 1Foto: SPC

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije zamolio je danas, na liturgiji, vernike da u molitvama imaju njegovo ime, jer, kako je kazao, duboko zna kakvo je mesto na koje ga je „Gospod ljubavlju i blagodaću postavio“.

Predvodeći po prvi put liturgiju u hramu Svetog Save kao patrijarh, rekao je da oko Božije čoveka „ceni ga po srcu“, napominjući i da je važno da „praštamo i tražimo oproštaj“.

„To što je hrišćansko, to je autentično ljudsko. Što je veća gordost i sujeta, to smo zatvoreniji, to smo usamljeniji, to smo siromašniji“, istakao je patrijarh Porfirije, prenela je Informativna služba SPC.

Porfirije je pozvao verne da se u vremenima teških epidemioloških uslova pridržavaju propisanih mera i da vode računa o sebi i bližnjima, kao i da budu poslušni svojoj Crkvi.

Sa njim su sasluživali episkopi istočnoamerički Irinej, slavonski Jovan, dalmatinski Nikodim, osečkopoljski i baranjski Heruvim, remezijanski Stefan i mohački Isihije, sa sveštenstvom iz više eparhija SPC.

Na izbornom Saboru SPC 18. februara za novog patrijarha izabran je dotadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je dan kasnije ustoličen u Sabornoj crkvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari