"Patroldžije" nesmetano love ljude 1Foto. MUP SRBIJE

Grupa članova tzv. „Narodnih patrola“ po ko zna koji put je u Somboru uzela vlast u svoje ruke i grupu migranata „privela“ u prihvatni centar.

Kako tvrde, u snimku objavljenom na Jutjubu, oni su, navodno, migrante iz Avganistana pronašli u vagonima na železničkoj stanici i odveli ih u prihvatni centar.

Na prijavu građana i na zahtev komesara za izbeglice Vladimira Cucića reagovala je policija i privela na „informativni razgovor“ četvoricu članova iz grupe „narodne partole“.

Kako je objavljeno na sajtu „soinfo.org“, ispred policijske stanice okupili su se pripadnici „Narodnih patrola“ iz Beograda i Sombora, koji su u zgradu policijske stanice privedeni nakon što su „grupu Avganistanaca bez papira, iz nehumanih uslova sa železničke stanice doveli do prihvatnog centra za migrante“.

Grupu Avganistanaca, međutim, nisu želeli da prime u prihvatnom centru, uz objašnjenje da će se potući sa ostalim migrantima, Arapima“. Posle nekoliko sati privedeni su pušteni, a policija je, kako se navodi, po nalogu tužilaštva zadržala njihove mobilne telefone. Jedan od privedenih je, po objašnjenju, zbog postojanja prekršaja iz prethodnog perioda, službenim vozilom policije upućen u Beograd.

Okupljeni građani, njih više od sto, po završetku protesta pred policijskom stanicom krenuli su u protestnu šetnju ulicama Sombora. Tokom prolaska centrom grada zadržavali su se i skandirali pred objektima u kojima su smeštene izbeglice imigranti i uzvikivali – „Nećemo migrante“ i „AV, AV, AV“.

Članovi „narodnih patrola“ već su više puta „zavodili red“, jurili migrante, privodili ih u prihvatne centre i sve „akcije“ pravdali njihovim navodnim nasilnim ponašanjem, upadanjem u prazne kuće i vikendice, te napadima na građane i decu.

Republički komesar za izbeglice i migrante Vladimir Cucić rekao je za naš list da je poznat njihov stav o tim „desničarskim ekstremistima“. Prema njegovim rečima, „patroldžije“ su upali u centar sa fantomkama na glavama „ubacili su te momke i otišli“.

– Doveli su te mučenike Avganistance iz nekog hostela, upali u centar i tu ih ubacili. Da li taj hostel treba da radi – ne treba, ali ko su oni da uzimaju stvar u svoje ruke? Pritom su Avganistance doveli u centar gde su smešteni Arapi, a poznato je da se oni ne trpe, kaže Cucić.

Objašnjava da je dobro što je policija brzo reagovala i privela „patroldžije“, uzela im izjave o tome šta se dogodilo, ali i negoduje što su se okupili ljudi koji su policiju ispitivali zašto ih privodi i saslušava. Cucić podseća da su „patroldžije“ slične „akcije“ preduzimali više puta u Somboru, Apatinu, Beogradu, Šidu i mnogim drugim mestima u Srbiji, pitajući ko je njima dao za pravo da zavode red i vrše „građanska hapšenja“.

U centrima 5.100 migranata

Komesar Cucić navodi da je migrantska situacija u našoj zemlji uglavnom normalna. U prihvatnim centrima trenutno je 5.100 migranata. Ogroman deo njih se pristojno ponaša i želi da bez ekscesa za što kraće vreme ide dalje. Prosečno se zadržavaju u Srbiji 23 dana. Na leto će biti i kraće „Oni koji se zadržavaju duže od šest meseci, prvi su tražili da se vakcinišu protiv korona virusa, da im deca završe onlajn nastavu. Kroz našu zemlju prošlo je milion i po migranata, a zadržalo ih se oko 90, mahom iz mešanih brakova, oni koji su ovde studirali. Nije mi jasno kome služe izmišljene priče o navodnom narušavanju etničke strukture i druge besmislice“, kazao je Cucić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari