Pavlović (NPS): GSP se namerno gura u dugove kako bi se privatizovao 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miloš Pavlović ocenio je danas da se Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) namerno gura u finansijske dugove i devastira kako bi se dovelo u fazu da jedini izlazak iz problema bude njegova privatizacija.

Pavlović je naveo u pisanoj izjavi da najnoviji predlog Sekretarijata za javni prevoz Privremenom organu grada Beograda o projektu javno-privatnog partnerstva u obavljanju gradskog javnog prevoza predstavlja uvođenje privatizacije javnog prevoza u Beogradu na mala vrata, saopštio je NPS.

„U prethodnih godinu dana više puta smo ukazivali da je gradski javni prevoz u Beogradu pred kolapsom, ali gradska vlast po tom pitanju nije uradila ništa, nastavlja sa njegovim urušavanjem što dovodi u opasnost život i bezbednost ljudi i imovine“, ocenio je Pavlović.

Navodeći da podaci o poslovanju GSP ukazuju da to preduzeće duguje „na sve strane već godinama“, i to Infostanu, Vodovodu, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, elektranama, Pavlović je dodao da su gubici GSP u 2021. godini bili 1,2 milijarde dinara, dok su u 2020. bili 2,2 milijarde dinara. „Otprilike svake godine posle svih ulaganja i donacija grada GSP gubi 10-20 miliona evra godišnje“, dodao je on.

„U GSP infrastruktura je u stanju raspada čime se ugrožava bezbednost saobraćaja, klima u autobusima leti greje a zimi hladi, vozači su prinuđeni da rade i po dve smene kako bi sebi obezbedili ekonomsku egzistenciju, a GSP pojedine poslove održavanja poverava privatnim preduzećima tako da smo dobili neku vrstu privatno-javnog partnerstva koji kontroliše gradski prevoz“, naveo je Pavlović i dodao da je u prethodne četiri godine „napravljen dug od devet milijardi dinara za koji niko nije odgovarao, direktori se postavljaju kao vršioci dužnosti i biraju bez javnog konkursa i direktnim kršenjem zakona“.

NPS predlaže kao jedno od rešenja za GSP njegovu reformu i restruktuiranje, kao i svakog drugog javnog preduzeća, i to postavljanjem profesionalnog i stručnog menadžmenta. Protiv odgovornih lica koja su u prethodnom periodu dovela GSP na ivicu bankrota potrebno je pokrenuti krivične postupke, dodao je Pavlović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari