Lokalni, parlamentarni i predsednički izbori održani prošlog vikenda u Srbiji, po svojoj prilici, neće doneti značajnije promene na političkoj sceni zemlje, mada se čeka 20.maj, drugi krug predsedničkih izbora i novi duel Boris Tadić-Tomislav Nikolić. U vreme zaključenja ovog dodatka, još nisu bili objavljeni zvanični rezultati izbora, ali, iz podataka lokalnih izbornih komisija i političkih stranaka, može se zaključiti da su se glasači u šest sandžačkih opština: Novi Pazar, Sjenica, Prijepolje, Tutin, Priboj i Nova Varoš, opredelili za stranke vladajuće koalicije, ali i da su pomalo šaroliko glasali.


Prema preliminarnim rezultatima, Sandžačka demokratska partija je sa svojim koalicionim partnerima osvojila najviše glasova u dva najveća sandžačka grada Novom Pazaru i Prijepolju. U budućem sazivu Gradske skupštine Novog Pazara koalicija oko SDP imaće 17, a u Prijepolju 13 odbornika. U lokalnim skupštinama opština u sandžačkim sredinama, SDP će imati 51 odbornika, a SDA Sulejmana Ugljanina 56. Ugljaninova stranka je do prednosti došla zahvaljujući apsolutnoj većini koju je osvojila u Tutinu, što joj je donelo 21 odbornika u tutinskoj SO. Na izborima za poslanike u Skupštini Srbije najviše glasova je takođe osvojila SDA, koja je zadržala dva poslanička mesta. Prema podacima objavljenim na sajtu SDA ova stranka je na parlamentarnim izborima u Sandžaku osvojila 24.242, koalicija SDP-DS 23.697, a BDZ 20.130 glasova. Na lokalu SDA je osvojila 26.781, SDP sa koalicionim partnerima 25.138, a BDZ 17.765 glasova

Po mnogima najveći gubitnik izbora muftija Muamer Zukorlić ipak je uspeo da u Sandžaku osvoji najviše glasova na predsedničkim izborima, a njemu bliska Bošnjačka demokratska zajednica postala je parlamentarna sa jednim poslaničkim mestom. U ZukorliĆevom izbornom štabu tvrde da je njihov kandidat na predsedničkim izborima u Sandžaku osvojio 32.425, Boris Tadić 26.694, Tomislav Nikolić 14.940, Ivica Dačić 8.386, Čedomir Jovanović 8.185 glasova. BDZ je daleko lošije prošla na lokalnom nivou, pa će ova novoformirana stranka koju predvodi Emir Elfić imati 36 odborničkih mesta u sandžačkim sredinama.

U Novom Pazaru, koji uvek pobuđuje najveću pažnju, Lista Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić imaće 17 odbornika u sledećem sazivu Skupštine grada, SDA Sandžaka 14 , BDZ 10, koalicija SNP-URS – dr Mirsad Đerlek četiri, a koalicija oko SNS Tomislava Nikolića dva odbornika. Iz izjava čelnika SDP može se zaključiti da će ova partija sa Ugljaninovom SDA formirati vlast u ovom gradu. U Priboju je situacija najzanimljivija. Kako nezvanično saznajemo, politički „neprijatelji“ na republičkom nivou SNS i DS pregovaraju o formiranju koalicije na lokalu. Dogovor je, navodno, postignut, funkcije podeljene, ali se čeka završetak drugog kruga predsedničkih izbora da sporazum bude obznanjen. Sem ove dve stranke, ovoj koaliciji bi se pridružile još neke partije. U SNS i DS u Priboju ne žele da komentarišu ove spekulacije i takođe nezvanično odbacuju tvrdnje o postignutom dogovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari