Pčelari i Uprava za zaštitu bilja apeluju na poljoprivrednike da ne truju pčele 1Foto: Anđela Kovljević

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i Uprava za zaštitu bilja apelovali su danas na poljoprivrednike da ne truju pčele nedozvoljnim sredstvima za zaštitu bilja i njihovom nepravilnom upotrebom.

„Zakon zabranjuje upotrebu pesticida otrovnih za pčele i podsećamo da nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da otruje pčele, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja opada i prinos, a i smanjuje se kvalitet plodova“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je veoma važno napomenuti da se sredstva za zaštitu bilja primenjuju u skladu sa registracijom, deklaracijom i uputstvom, a treba da se poštuje predviđena koncentracija i karenca.

Uprava za zaštitu bilja apeluje na poljoprivredne proizvođače, da prilikom primene sredstava za zaštitu bilja otrovnih za pčele prvo suzbiju korove u voćnjacima, jer upravo korovi koji su u fazi cvetanja mogu da budu privlačni pčelama i da pored toga što biljke koje tretiraju nisu u fazi cvetanja, pčele se otruju zato što sleću na korovske biljke koje su u cvetu.

Posebna pažnja se, kako se navodi, skreće poljoprivrednim proizvođačima da je prilikom tretiranja uljane repice insekticidima zabranjeno primenjivati insekticide koji su otrovni za pčele u toku cvetanja, a apeluje se i da prilikom tretiranja te biljke pre cvetanja koriste sredstva za zaštitu bilja koja imaju kraći period delovanja.

„Tretiranje komaraca iz vazduha takođe predstavlja ogroman problem, jer se često poklapa sa cvetanjem lipe, a i drugih medonosnih biljaka, koju pčele intenzivno posećuju, pa apelujemo na nadležne, pre svega lokalne samouprave, da tretiranje komaraca iz vazduha ne sprovode, već da se komarci i krpelji tretiraju sa zemlje, preparatima koji nisu toksični za pčele, u kasnim večernjim satima, kada su pčele neaktuvne“, navodi se u saopštenju.

U okviru četvorogodišnjeg projekta u vezi problema trovanja pčela pesticidima u poljoprivredi, koji je SPOS dobio na konkursu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koji je sprovodi sa Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP), a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), potpisana je deklaracija o zaštiti pčela u Srbiji sa više gradova i opština o postepenom ukidanju tretiranja komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele.

SPOS je pozvao predstavnike gradova i opština koji nisu potpisali deklaraciju da to učine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari