Tradicionalne devete svečanosti Žanki u čast, posvećene velikoj srpskoj glumici, počele su u pečkoj varošici Rabrovo, u opštini Kučevo, koncertom baletskog studija „FLEH“ iz Velikog Gradišta i izložbom rukotvorina Kluba žena „Entuzijasti iz Kučeva“. Vredne ruke žena iz Homolja isplele su i uradili mnoštvo predmeta i vezenih košulja ispirisanih etno motivima ovoga kraja.

Velika sala Osnovne škole „Živojin Žika Popović“ u ovoj pečkoj varošici bila je prepuna posetilaca tribine „Hrišćanstvo i normalnost“ na kojoj je govorio profesor Vladeta Jerotić koji je na kraju svojeg izlagalja poručio da treba čuvati veru i porodicu kako bi kao srpski narod opstali.

– Kulturna javnost Srbije se i kasnije u vrlo retkim situacijama sećala Žanke, njenih uloga i onoga što je ona značila za srpsko pozorište. Njena gluma je, međutim, kao što je izjavila i Mira Stupica,ipak brani od zaborava – rekla je otvarajući devete Žankine dane predsednica Organizacionog odbora ove kulturne maniufestacije Svetlana-Ceca Kuzmanović.

Mnogobrojna publika u Rabrovu sinoć je imala prilike da vidi poznate ličnosti iz pozorišne umetnosti – Nelu Mihajlović i Sonju Jauković u pozorišnoj predstavi „Cijanid u pet“, u režiji Božidara Đurovića.

Na programu ove manifestacije održana je i pozorišna predstava za decu „Sedam Snežana i patuljak“ u izvođenju članova pozorišta „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi. Autor zbirke fotografija Danilo Vasić iz Beograda predstavio je Rabrovskoj publici svoje fotografije na temu „Lica“, a glumci pozorišta „Slavija“ iz Beograda Danica Maksimović, Milan Lane Gutović, Milan Tomić i Ana Sakić, nastupili su pred punom salam Doma kulture sa pozorišnom predstavom „Ko se boji Virdžinije Vulf“, u režiji Dejana Volfa. Ovogodišnja manifestacija završena je predstavom „Džepovi puni kamenja“ u kojoj su nastupili glumci pozorišta „Atelje 212“ Nenad Jezdić i Nebojša Ilić, a u režiji Erola Kadica.

Po odluci žirija ovogodišnjih 9. pozorišnih svečanosti Žanki u čast Plaketa pripala glumici Danici Maksimović za ulogu Marta u pozorišnoj predstavi „Ko se boji Virdžinije Vulf“. Devete svečanosti „Žanki u čast“ uspešno je organizovalo Udruženje građana „Žanki u čast“ Rabrovo, a pod pokroviteljstvom opštine Kučevo i Mesne zajednice „Jedinstvo“ iz ove Pečke varošice.

Rabrovčanka

– Žanka nije imala uslove da se školuje i svoj uspeh gradila je na čistom talentu. Svojom harizmom postala je glumačka veličina, bila je vesele prirode, proslavila je i svoje mesto Rabrovo, i na njenom nadgrobnom spomeniku piše da po njenom zahtevu da je Rabrovčanka, kaže istoričar umetnosti Ljiljana Jović.

Žrtva komunizma

Žanka je bila žrtva komunizma i za Srbiju onog doba bila je kao Edit Pjaf za Francusku, jer je skupo platila svoj božji glumački dar. Nije doživela da bude priznata politički, njeno srce nije izdržalo, umrla je ali je naša dužnost da i nju i sve komunističke žrtve rehabilitujemo, kaže kljiževnik Ivan Ivanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari