Peglana kobasica Piroćanca Dalibora Tošića u poznatim prodajnim mestima 1Foto: Zoran Panić

“Boemska potkovica“, pirotska je peglana kobasica Dalibora Tošića, vlasnika jedinog pogona za proizvodnju peglane u Pirotu, koja se od nedavno može kupiti u trgovinskim lancima “Merkator“, “Roda“ i “Idea“.

Put do ovih marketa nije bio lak.Posle dve godine pregovaranja o realizaciji ove ideje, plasirali smo dva proizvoda u prodaju- boemsku potkovicu proizvedenu od kozjeg, ovčijeg i govedjeg mesa i midžorsku peglanu od mesa poludivljeg konja sa Stare planine i govedjeg mesa koju pravimo od nedavno. Naši proizvode se nalaze u Merkatoru“ i u desetak premijum objekata Rode i “Idee“. Samo u Beogradu naša peglana se može kupiti u osam do deset velikih hipermarketa i isto toliko manjih marketa- kaže za Danas Tošić.

Prema njegovim rečima, ljubiteljima dobrog ukusa peglane uskoro će ponuditi i seckanu peglanu u ekskluzivnom pakovanju takozvanu slajsovanu peglanu kobasicu.

– Reč je o pakovanju koje kad potrošači otvore ovaj specijalitet odmah mogu da konzumiraju- kaže Tošić.

Pored učešća na Sajmu pirotske peglane kobasice, ove godine Tošić je predstavio svoje proizvode i Beogradjanima na nedavnom “UKUS FESTU“.

– Utisci su zaista pozitivni. Dolaze nove generacije i morate da budete prisutni na tržištu i sajmovima. Sve ovo što radimo je interesantno i medijima. Trudimo se da se uvek predstavimo u pravom svetlu i promovišemo ovaj naš specijalitet koji je veoma tražen- kaže Tošić.

Tošić je registrovao pogon za spravljanje čuvenog specijaliteta tokom svih godišnjih doba. Jedini je takav pogon u kome se ovaj specijalitet proizvodi 365 dana u godini . Tošić dodaje da je od programa EU PRO koji finansira Evropska unija, dobio sredstva za nabavku mašina za pakovanje peglane kobasice.

– Planiram proširenje proizvodnje i osvajanje novih tržišta. Poruka proizvodjačima je da udju u legalne tokove proizvodnje. Ovaj naš pogon postoji šest godin i jedini je u našem kraju u kome se peglana kobasica proizvodi tokom cele godine a ne samo zimi. Jedini problem u ovom poslu je nedostatak sirovina za veću proizvodnju peglane kobasice. U toku je proces zaštite geografskog porekla peglane kobasice. Radi se elaborat i očekujem da se to završi do kraja godine- kaže Tošić.

Peglanje flašom i sušenje na promaji

Pirotska peglana kobasica, gastronomski specijalitet jedinstven u svetu, koji mnogi zbog afrodizijačkih svojstava zovu i „pirotskom vijagrom“, pravi se samo u pirotskom kraju i pored kačkavalja i ćilima ,jedan je od brendova Pirota. Peglana kobasica pravi se tokom zime od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg, mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez aditiva, konzervansa, dodatnih masnoća i termičke obrade i dimljenja. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, kako bi se isterao sav vazduh i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari