Pekar Dragan Đurđeski izbačen na ulicu bez ikakvog objašnjenja, institucije ne reaguju 1Pekara Dragana Đurđevskog posle rušenja Foto: D. M. P.

Pekara Dragana Đurđeskog decenijama je radila na čuvenoj okretnici autobusa broj 50, na samom vrhu Ustaničke ulice u Beogradu, sve do 25. novembra ove godine, kada je izbačen na ulicu, a juče je i srušena iako taj objekat nije obuhvaćen rešenjem o oduzimanju kuće.

Dragan Đurđeski je sa svojom bivšom suprugom posedovao parcelu na kojoj su se nalazili stambeni objekat i pekara.

Nakon što je, kako kaže, „upao u dugove“, usledio je razvod, ali on je nastavio da živi i radi na ovoj parceli, sve do prošle nedelje.

„Dobio sam rešenje da će mi zbog dugova oduzeti kuću, ali to nije podrazumevalo i pekaru koja je na istoj parceli“, kaže Đurđeski, objasnivši da ne spori odluku o oduzimanju kuće.

Međutim, problem nastaje kada mu je oduzeta i pekara bez ikakvog objašnjenja, osim da se „oba objekta nalaze na istoj parceli“.

„Pekara koja nije bila predmet izvršenja, prosto mi je oduzeta bez ikakvog objašnjenja ili papira, a ja sam izbačen na ulicu kao pas. Već nekoliko dana nemam gde da spavam. Prijatelji i kolege su mi izašli u susret, platili mi hotel i dali da boravim u njihovim pekarama. Ne mogu da verujem šta mi se dešava“, objašnjava Dragan Đurđeski: „Nakon što su me izbacili iz kuće, ja sam nastavio da živim u delu objekta gde je pekara, dok se pre nekoliko dana nije pojavio investitor i bez ikakvog obaveštenja krenuo da je ruši. Plašim se da do ponedeljka od pekare neće ostati ni temelj.“

Kako navodi, slučaj je prijavio nadležnim organima, a jedino je Ministarstvo pravde uzelo slučaj u razmatranje.

Odgovor nije dobio iz opštine Zvezdara, kao ni iz kabineta premijerke Brnabić, Prvog osnovnog suda, Prvog osnovnog javnog tužilaštva, Komore javnih izvršitelja, Centra za socijalni rad, a ni od zaštitnika građana.

Obraćao se i medijima, ali su jedino Nova.rs i Danas odlučili da prenesu njegovu priču.

Draganu Đurđeskom je podršku pružila Združena akcija „Krov Nad Glavom“, koja mu je dala savete, pravnu pomoć i usmerila ga na dalje korake i reporterima Danasa objasnila Draganovu situaciju.

„On je, nakon odluke o iseljenju iz kuće, preneo stvari u pekaru, i nije pravio nikakav problem, a ovo što mu se dešava je apsolutno kršenje zakona, zato što ova pekara nije predmet izvršenja. Ona nema nikakve veze sa dugom koji je naplaćen. Dragan je treće lice u postupku, a inače su treća lica potpuno obespravljena, i ne samo to, već na njih padaju troškovi izvršenja, iako nemaju veze sa bilo čime“, rekla je Milena Repajić, predstavnica „Krova nad glavom“, objasnivši da treća lica plaćaju ogromne troškove.

Pored organizacije „Krov nad glavom“, Draganu su podršku pružile i komšije, koje su danas, u znak protesta, blokirale deo puta u blizini pekare. Još je neizvesno kako će se slučaj dalje razvijati i da li će nadležne institucije stati na stranu čoveka koji je bez ikavog objašnjenja izbačen na ulicu.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

https://www.danas.rs/vesti/beograd/blokada-puta-zbog-rusenja-pekare-na-konjarniku-ima-povredjenih/

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari