Desetine hiljada demonstranata nastavilo je juče proteste u Hongkongu, tražeći demokratske reforme i veće slobode na izborima. Pošto je šef oblasti Hongkonga Leung Čun Jing rekao da vlasti u Pekingu neće da preinače odluku o ograničenju izbornih reformi, učesnici protesta zahtevali su da se sastanu s njim i zapretili opsežnijim akcijama ukoliko on odbije taj sastanak.

Pošto je Leung odbio zahteve studenata, raspršene su nade da će se brzo naći rešenje za demonstracije kojima su već peti dan blokirane ulice grada, dok je veliki broj škola i kompanija zatvoren. Veliki broj linija gradskih autobusa juče nije radio, a pojedini ulazi u podzemnu železnicu su bili zatvoreni.

„Ako Leung Čun Jing ne izađe na Građanski trg do ponoći, verujem da će biti neizbežno da još ljudi izađe na ulice“, rekao je Aleks Čou, generalni sekretar Federacije studenata Hongkonga i organizator bojkota predavanja na fakultetima koji su doveli do uličnih protesta. Čou je rekao da studenti razmatraju nekoliko opcija, uključujući proširenje protesta, apel na radnike da stupe u štrajk i moguću okupaciju zgrade Vlade.

Analitičari ocenjuju da ne iznenađuje to što je Leung odbio zahteve studenata, koji traže njegovu ostavku. Rukovodstvo Komunističke partije, dodaju oni, svesno je da bi ispunjenje zahteva moglo da podstakne disidente i separatiste u Kini. Policija Hongkonga je ublažila pristup protestima, te je promenila taktiku u ponedeljak, kada je nastojala da rastera demonstrante koji su okupirali ulice nedaleko od Vlade suzavcem. Na ulicama Hongkonga protesti su juče bili mirni.

„Ne bojimo se policije, suzavca i biber-spreja. Nećemo otići sve dok se Leung Čun Jing ne povuče s funkcije. Nećemo odustati, istrajaćemo do kraja“, rekla je Lester Šum, još jedan lider studenata, okupljenoj masi u Hongkongu. Demonstranti zahtevaju da se preinači odluka da kandidate za prve lokalne izbore u Hongkongu, koji će biti održani 2017, imenuje veće odano Pekingu.

Demonstranti su Vladi u Pekingu dali do danas rok za ispunjenje zahteva, kada će, kako su naveli, objaviti dalje planove pokreta građanske neposlušnosti „Okupiraj“. Oni su naglasili da su među zahtevima ostavka Leunga i „uspostavljanje potpune demokratije“. Kineska vlada je saopštila da su protesti u Hongkongu nezakoniti.

Protesti su nazvani „Kišobran revolucija“ zato što su se demonstranti od sunca i policijskog suzavca i biber-spreja branili kišobranima.

Vlada otkazala vatromet

Uprkos Leungovim apelima, desetine hiljada ljudi, među kojima je bilo dosta studenata i srednjoškolaca, okupilo se juče nedaleko od zgrade lokalne vlade. Kako su izvestili dopisnici, prenele su agencije, danas se na Nacionalni dan Kine na ulicama Hongkonga očekuje još više ljudi, a vlada je saopštila da je otkazala vatromet, kojim je trebalo da se obeleži praznik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari