Kina je upozorila da bi u Hongkongu mogao nastati haos ako se prodemokratski protesti u toj poluautonomnoj kineskoj oblasti nastave. Demonstranti, koji su blokirali centar grada, od šefa oblasti Hongkong Leunga Čun Jinga juče su ponovo tražili da podnese ostavku i najavili da će u suprotnom pojačati protest i okupirati nekoliko važnih vladinih zgrada. Oni su Leungu postavili ultimatum da se do ponoći povuče s funkcije.

U tekstu u Narodnom dnevniku, glasilu Komunističke partije Kine, predstavnici vlasti u Pekingu su naveli da će „centralna vlada nastaviti da pruža čvrstu podršku zakonskim merama i politici koju sprovodi Leung, kao i policiji specijalne teritorije u suočavanju sa ovim nezakonitim protestima u skladu sa zakonom“. I ostala glasila KP Kine takođe navode da „vladavina prava mora da se očuva kako bi se obezbedio zdrav razvoj demokratije i politike u Hongkongu“.

U izveštaju na kineskoj državnoj televiziji u sredu uveče je upućena poruka svim stanovnicima Hongkonga da podrže vlasti u naporima da se ponovo uspostavi red, prenela je Beta.

Ulični protesti protiv vlasti i nedavne odluke Vlade Kine da ograniči izborne reforme za prve izbore lidera Hongkonga počeli su u prošli petak, a organizovali su ih studenti. Kineske vlasti ranije su obećale da će u Hongkongu 2017. godine biti organizovani izbori, ali su kasnije saopštile da će prethodno biti neophodno da kineski Odbor za imenovanje odobri listu kandidata.

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji upozorio je Sjedinjene Države da se ne mešaju u „unutrašnje stvari“ njegove zemlje. „Sve zemlje treba da poštuju suverenitet Kine i to je osnovni princip rukovođenja međunarodnim odnosima“, rekao je Vang državnom sekretaru SAD Džonu Keriju na konferenciji za novinare. Keri je apelovao na vlasti Hongkonga da „budu uzdržane i da poštuju pravo demonstranata da mirno izraze svoje stavove“.

Pojedini analitičari ocenjuju da je mala verovatnoća da Leung podnese ostavku, jer bi to bila sramota za Vladu u Pekingu. „Ako Peking na njega vrši pritisak da se povuče s funkcije, smatraće se da popušta pod pritiscima demonstranata. Peking možda daje signale da je on marginalizovan, ali verovatnoća da bude smenjen nije velika“, rekao je Vili Lam, stručnjak za Kinu sa Univerziteta Hongkong. On je, međutim, dodao da što protesti budu duže trajali, kineski predsednik Si Đinping će biti pod većim pritiskom da deluje. „Ako se oceni da više od dve ili tri nedelje ne uspeva da uspostavi kontrolu nad stanjem anarhije, biće na meti kritika (u okvirima Komunističke partije), a u tom slučaju je moguća smena Leunga“, rekao je Lam.

U Kini je sedmica od 1. do 7. oktobra poznata kao „Zlatna nedelja“, odnosno nedelja šopinga, kada mnogi putuju u Hongkong. Međutim, sada su otkazane sve grupne posete, prenele su agencije.

Zabrane i pritvaranja

Protesti u Hongkongu su veliki izazov za Peking, budući da se Komunistička partija bori protiv disidenata. Vlasti su zabranile spominjanje protesta na društvenim mrežama, navode dopisnici. Grupe koje se bore za prava građana kažu da je pritvoreno više desetina aktivista, dok je čak šezdesetoro njih saslušano zbog pružanja podrške demonstrantima u Hongkongu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari